Negujte takmičarski duh Vašeg deteta!

Prvo pravilo koje će pomoći Vašem detetu da neguje takmičarski duh jeste zabava! Kako bi dete zavolelo određeni sport, ono mora uživati u njemu. Ova navika i ljubav počinju još od malih nogu. U početku će to biti igra sa Vama i članovima porodice, a kasnije i sa vršnjacima.

Posvetite mu svoje vreme! Nije dovoljno upisati dete u najbolju školicu sporta. Džaba dajete silne pare, ukoliko se ono ne pronalazi u tome. A samim tim, koliko god bude vežbalo, ono neće postizati optimalne rezultate. Potrebno je da se povežete sa detetom. U početku će voleti da igra fudbal zato što je to vreme koje provodi sa svojim ocem, a kasnije će nadograditi sve neophodne veštine potrebne za napredak. Najbolje bi bilo da u obližnjem parku organizujete druženje i takmičenje sa ostalim roditeljima i decom. Biće Vam zabavno, a Vašem detetu pružate nezaboravne trenutke i usađujete ljubav prema sportu i takmičenju.

Nemojte tražiti savršenstvo i gledati samo na rezultat. Ukoliko pogrešno započnete priču tako što ćete forsirati svoje dete do iznemoglosti, budite sigurni da ćete pre stvoriti averziju, nego bilo šta pozitivno. Pustite dete da se okuša u nekoliko sportova. Pratite ga i zapazite šta mu leži i odgovara, pa tek se onda odlučite za jednu opciju. Njegova interesovanja će se menjati kako odrasta, međutim važno je ugraditi mu pozitivan stav od samog početka, dok je još malo.

Jačajte dečije samopouzdanje. Ukoliko dete ima nisko samopouzdanje, svaki sport će doživljavati kao moranje, jer sebe vidi kao nekog ko ni pod kakvim okolnostima neće uspeti. Dete mora naučiti da u životu, ponekad, mora i izgubiti. Ali, to ne znači da je on loš ili da neće uspeti. Rad i trud nikad nisu ostavljali bez rezultata.

Zaboravite na kritiku nakon odigrane utakmice! Ukoliko svoje dete posle svake utakmice dočekate sa rečenicama poput: „Kako si promašio onaj gol?! Imao si tako dobru šansu! Nije mi jasno kako nisi uspeo! Igrao si kao neka baba!“, budite sigurni da mu odmažete. Umesto toga, predložite mu kako da ispravi svoje greške i fokusira se na ono što radi najbolje!

Sa druge strane, budite iskreni prema svojoj deci. Ukoliko konstantno ulepšavate stvarnost ono neće moći da sagleda svoje vrline i mane na realan način. A život u bajci mu uopšte neće pomoći. Dakle, budite iskreni, ali ne i grubi. Vodite računa na koji način razgovarate sa detetom na različitim uzrastima.
Poštujte njihovu individualnost i ciljeve koje žele postići. Možda Vi obožavate košarku i želite da Vas dete nasledi u tim interesovanjima, međutim ono voli odbojku. Pratite njegov razvoj i želje, a ne svoje, te negovanje usmerite u tom pravcu.

Ulijte mu sigurnost. Dete mora da zna da ćete ga voleti najviše na svetu čak i ako nešto ne uradi kako treba. Zbog toga vodite računa da ne preterate u svojim visokim zahtevima. Danas roditelji toliko forsiraju decu u različitim akivnostima da im uopšte ne ostaje vremena za njih same. A to je neophodno za svako dete i svaku odraslu osobu.

Vodite računa o primeru koji pružate. Kao i za sve drugo, tako je i za negovanje takmičarskog duha važno da imate pozitivan stav prema tome i sami se bavite nekim sportom. Budite takmičarski nastrojeni na poslu, težite da ostvarite više ciljeve i od sebe uvek zahtevajte nešto novo i drugačije.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor