Stereotipi koji vam ozbiljno mogu ugroziti brak

Svako podneblje ima određena verovanja, te se muška i ženska deca vaspitavaju na različite načine. Međutim, određena pogrešna uverenja Vam i te kako mogu stvoriti problem. Ceo život slušate priče kako je žena slabiji pol, predodređena za majčinstvo i domaćinstvo. Muškarci su jači. Predstavljaju stub porodice. Moraju više da rade i zarađuju…

Ukoliko uđete u brak sa nekim opasnim uverenjem, on se vrlo brzo može završiti, a Vi ostajete nezadovoljni. Jedan od najčešćih stereotipa, jeste onaj o spasavanju. Žena veruje kako će je muškarac izvući iz nevolje. On je njen princ na belom konju koji je odvodi iz sela u grad, nalazi posao i velike prilike. Ona pored njega sazreva, stasava i postaje ono što je oduvek želela. Međutim, posle određenog vremena shvata da je drugačiji nego što se prikazao na početku. Samim tim, sva njena sreća pada u vodu. Slede razočarenje, nezadovoljstvo i tuga, a uvek je kriv neko drugi.

Niko Vas neće spasiti. Vaša budućnost zavisi od Vas samih – izbora, volje, motivisanosti, učenja, truda, ulaganja, odricanja… Sve što postignete, trebate da postignete same! Same ste odgovorne za sve što Vam se događa, počev od Vašeg izbora muškarca. Njegov posao nije da Vas izbavlja iz nevolje i problema! On treba biti Vaš partner u punom značenju te reči, a ne neko ko je superioran, te ga se držite kao pijavica.

Isto tako, ni Vi nikoga nećete spasiti i promeniti. Ukoliko naiđete na muškarca koji je nezreo samotnjak, koji koristi druge, koristi različite opijate, nemojte misliti da ćete ga izbaviti iz svega toga. Većina žena veruje da će ga svojom ljubavlju, pažnjom i podrškom izvući iz svih nevolja u koje je upao. On će se zbog Vas promeniti iz korena i voleti Vas do kraja života. Međutim, posle godina i godina truda, prepreka i problema shvatate da u tome niste uspele. A za to krivite njega. Sigurno ste vrlo brzo shvatile sa kim imate posla. Ali, same ste odabrale da ostanete. Ne poričite svoj deo odgovornosti.

Još jedna česta predrasuda jeste da će se neko u svakom trenutku slagati sa Vašim mišljenjem i da će u svakom trenutku biti tu za Vas. Vaš partner Vam može pružati podršku i voleti Vas najviše na svetu čak i onda kada fizički nije tu. Vama se desilo nešto veliko, a on je na važnom sastanku. Očekujete da će izjuriti i sve ostaviti, kako bi Vam bio rame za plakanje.

Probudite se. Stvarnost nije toliko romantična i nerealna. Morate naučiti da jedino Vi možete rešiti probleme u koje ste upali. Vaš partner će biti uz Vas, čak i onda kada se ne slaže sa Vašim mišljenjem. Ne postoje dve osobe koje se slažu u svakoj temi. Vaš partner Vas može voleti i biti rame za plakanje, čak i kada Vam otvoreno kaže da grešite. Mnogo je bolji otvoren odnos, nego onaj u kojem Vam neko samo udovoljava. Vi niste ni princeza, ni kraljica. Prihvatite to!

Kvalitetan i blizak ljubavni odnos se ne gradi na udovoljavanju i spasavanju. On treba da bude iskren, otvoren, uravnotežen, gde će obe strane davati i uzimati. Kvalitetan odnos je onaj u kome se ne opterećujete partnerovim odobrenjem. Vi ste ono što jeste. Partner Vas prihvata. Vi to isto činite za njega. Ni jedna strana nije bolja, superiornija, moćnija. Vi ste jedan tim koji sarađuje i zajedno prelazi sve prepreke.

Zato, ukoliko su Vas pogrešno učili, nastojte da se trgnete na vreme, kako ne biste napravili ogromnu grešku i čitav život jurili nešto što ne postoji. Vi ste jaki, imate pravo na izbor, ne zavisite ni od koga. Ne zaboravite to!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor