Pomozite detetu da pronađe stvari koje u njemu bude strast

I sami znate koliko naporno može biti kada radite stvari koje ne volite da radite, a morate. Zbog toga je veoma važno naći i nešto što Vas ispunjava – bilo koju sitnicu u kojoj ćete uživati kada uhvatite malo slobodnog vremena. Ovaj momenat je važan i za Vaše dete. Ono od samog rođenja ima određenu rutinu. Što je starije, tako se i obaveze nagomilavaju. Zbog toga je važno da uživa ne samo u igri, već i u nekim svojim interesovanjima i hobijima koje ćete zajedno pronaći.

Nekad je ovaj proces veoma jednostavan. Deca su po prirodi radoznala bića. Neka će sama pokazati svoja interesovanja i nećete imati problem da ih pronađete. Pokazaće želju za samo jednu aktivnost i držaće se toga. Međutim, postoje deca koja pokazuju interesovanje samo za igru. Šta god im drugo predložite, ona neće biti zainteresovana. Zbog toga je potrebno da se malo pomučite. Evo šta možete uraditi:

Dete mora probati mnogo stvari. Pustite ga da se oproba u različitim sportovima, radionicama, sekcijama… Naravno, ne sve u isto vreme. Tako ćete ga samo opteretiti i stvoriti averziju bez potrebe. Vodite računa da ono i dalje mora imati vremena za igru i odmor, posebno ako je mlađeg uzrasta. Uvodite mu jednu po jednu aktivnost. Pratite njegove reakcije. Ukoliko ga upišete na fudbal i primetite da svaki put ide samo zato što mora, ispišite ga i probajte sa nečim drugim.

Pružite mu podršku. Nemojte obeshrabriti njegova interesovanja. Može se desiti da roditelji, sasvim slučajno, bez ikakve loše namere, negativno prokomentarišu neku dečiju želju. Na primer, devojčica je zainteresovana za dramsku sekciju. Nailazi na sledeće reakcije roditelja: „Ljubavi, šta će ti to u životu? Totalno je neisplativo i nije praktično. Trebaš upisati nešto što će ti zaista koristiti.“ Roditelji je mogu ispisati sa te sekcije i upisati na balet, za koji baš i nije zainteresovana. Samim tim, neće uživati, niti postizati dobre rezultate.

Nemojte ispunjavati svoje neispunjene želje iz detinjstva. Možda ste kao mali želeli da idete na folklor, ali niste imali tu mogućnost. Možda nije bilo prilike, nije se održavao u Vašem mestu ili roditelji nisu imali dovoljno para da Vam pruže takav luksuz. Ukoliko je Vaše dete zainteresovano za tu aktivnost – upišite ga. Ali, ako nije, nemojte forsirati. Pratite dete, njegove sklonosti, sposobnosti i interesovanja. Na taj način sigurno nećete pogrešiti.

Nemojte mu praviti nedostižan raspored. Sigurno želite da Vaše dete bude inteligentno, uspešno, cenjeno i sposobno u što većem broju aktivnosti. Zbog toga se sreću sledeći primeri u praksi: četvorogodišnja devojčica ide na časove francuskog, balet, dramsku sekciju, muzičke radionice… Pored svega toga ide u vrtić, a razmišljate i da je upišete na karate. Dete nema ni malo slobodnog vremena za igru, a još manje za kvalitetno druženje sa roditeljima, koje je u ovom uzrastu, još uvek, neophodno. Nije Vam teško da je vozite sa jednog na drugi kraj grada, dok ona iscrpljena spava u kolima. Stanite! Nemojte lečiti sopstvene neostvarene želje, već pratite svoje dete i njen tempo.

Kada vidite da dete uživa u određenoj aktivnosti, uzbuđeno prepričava šta su sve radili na radionici ili sekciji, nastavlja sa sličnim aktivnostima i kod kuće, znajte da ste pogodili pravo u centar. Nemojte im dozvoliti da olako odustanu i pre nego što su nešto probali, ali nemojte ni forsirati. Pronađite zlatnu sredinu, pratite svoje dete i sigurno nećete pogrešiti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor