Da li zavidite drugima?

Da li često izgovarate sledeće rečenice: „Jao, kako je ona hrabra! Prelepa je! Uspešna je na poslu! Ima novca koliko želi! On ima najbolji auto! Imaju prelep stan! Imaju tako savršen brak!“ Zavist je društveno neprihvatljiv osećaj kojeg se svi stidimo i ne želimo da ga priznamo, bez obzira u kojoj meri je zastupljen. U našem jeziku se kaže: „Pozeleneo je od zavisti“, što nije daleko od istine. Često nismo svesni ove emocije. Ali, istina je da smo svi mi u nekom momentu osećali zavist, makar i na kratko.

Međutim, zavist je negativna i kompleksna emocija koja nam može stvarati velike probleme. Usmeravamo se na tuđe uspehe i sreću, umesto da se fokusiramo na svoju. Ne primećujemo sve ono u čemu smo mi uspešni. Ne razmišljamo kako da postignemo ono što želimo, jer smo zaslepljeni tuđim uspesima. Smatramo da je taj neko lako dobio to što ima. Ne vidimo nijedan negativan aspekt, niti kako je ta osoba stigla do svog cilja. Ne obraćamo pažnju koliko je tu bilo muke, odricanja, truda, neprospavanih noći…Vidimo samo uspeh, a ne želimo da se potrudimo onoliko koliko je potrebno.

Zavist  može biti i prerušena. Često se pojavljuje kao moralna osuda, ogovaranje, napad na drugu osobu bez nekog vidljivog razloga, neprijateljstvo, mržnja… Uglavnom je osećamo prema osobi koja nam je bliska, sa kojom se družimo ili radimo…Smatramo da smo mi trebali dobiti ono što ona ima. Preokupirani smo tom osobom.

Ukoliko primetite da Vam ova emocija ne da mira, razmislite šta je ono što Vam nedostaje. Šta želite da postignete i šta još uvek nemate u svom životu? Zbog čega ste ogorčeni? Uvek će biti osoba koje su uspešnije, lepše, imaju bolji auto, više para, bolji posao…Međutim, ukoliko smo srećni i zadovoljni svojim životom, manja je verovatnoća da ćemo do te mere obraćati pažnju na druge ljude. Umesto toga, usmerićemo se na dostizanje cilja koji smo odredili. Bićemo zadovoljni i najmanjim koracima koje napravimo.

Sednite i razmislite. Napišite na papir sve ono što želite da postignete. Budite realni u odabiru svojih ciljeva. Budite svesni svojih kapaciteta i mogućnosti. Razradite svaku ideju. Sada Vam ne zvuči više tako jednostavno i lako? Shvatate da morate uložiti mnogo truda i strpljenja? Ali, ne plašite se. Ukoliko nešto zaista želite da ostvarite, posvetite se tome. Potrebna je ogromna motivacija i volja. U tom slučaju, uspeh ne sme izostati.

Zavist ima i svojih pozitivnih karakteristika. Umesto što ćete plakati nad svojom sudbinom, možete se pokrenuti na aktivnost. Informišite se. Posetite neku radionicu vezanu za temu koja Vas zanima. Upišite kurs, školu, fakultet…Zapamtite da ništa ne pada sa neba. Ako je nekom i palo, on to sigurno neće znati da ceni i neće ga činiti toliko srećnim, kao što to izgleda sa strane.

Skupite hrabrosti i porazgovarajte sa osobom koja je uspela u onome što Vi želite. Pitajte je kako je to učinila, šta je sve uradila, kako je izgledao čitav njen put… Možda ćete Vi imati neku drugačiju ideju. Možda ćete biti kreativniji i drugačiji. Sva sreća, pa smo svi mi drugačiji i nikad ne možemo predvideti naredni korak.

Budite samouvereni. Nemojte pokleknuti nakon prve negativne kritike ili prvog neuspeha. Ne dozvolite da Vas drugi ometaju u postizanju onoga što želite. Najlakše je sedeti sa strane i biti negativan. Takav stav Vas neće nigde odvesti. Umesto toga, zasucite rukave i prionite na posao!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor