Da li vam perfekcionizam otežava život?

Ukoliko Vam perfekcionizam otežava život, sigurno se suočavate sa sledećim izazovima: Ne izlazite na ispit sve dok ga ne spremite za desetku. Ne predajete izveštaj na poslu, sve dok ga Vi ne ocenite besprekornim. Kada pospremite stan ili kuću, znate da se može jesti čak i sa poda, zato što ste ga prethodno dezinfikovali. Kada pravite bilo kakvu frizuru, svaka dlaka mora biti na svom mestu. Peglate do iznemoglosti svaki pedalj Vaše odeće. Kada trebate da izađete na ljubavni sastanak, toliko se plašite neuspeha, da često i odustanete od susreta. Ukoliko bilo šta ne ispadne kako treba – nervirate se kao da je čitav svet propao. Zbog toga počinjete da sumnjate u sebe i povlačite se iz određenih aktivnosti. Strah Vas parališe.

Zbog ove karakterne crte mnoge aktivnosti u životu odlažete, zato što se plašite da ćete napraviti neku grešku. Čak i malu grešku u nekom nebitnom segmentu Vašeg života doživljavate kao najveći lični neuspeh. Samopoštovanje Vam opada iz dana u dan. Krivica Vas izjeda. Često se poredite sa drugima i smatrate da ste lošiji od njih, bez obzira o čemu se radi. Kod Vas je reč „morati“ svakodnevno na meniju. Sebi pravite pritisak koji Vas samo koči i onemogućava da stignete do cilja. Čak i kada uspete u nečemu, sebi kažete: „Dobro je, ali moglo je biti i bolje!“

Zar ne mislite da je ovo vrlo stresan način života? Živimo u brzom i modernom svetu koji iziskuje poprilično angažovanje u svakom trenutku. Kada sebi načičkate i ovu vrstu pritiska, vrlo brzo ćete sagoreti. Nećete biti zadovoljni svojim životom. Dokle god budete razmišljali na ovaj način, pažnja Vam je usmerena na Vas same, a ne na problem koji treba rešiti. Zbog toga je i krajnji rezultat mnogo teže postići. Šta možete učiniti?

Prihvatite mogućnost greške. Da li znate bilo koju osobu koja apsolutno sve radi savršeno? Svako od nas je drugačiji. Tokom dana napravimo mnogo grešaka, koje čak i ne primetimo. Greška nije ništa zastrašujuće ili poražavajuće. Ona je prisutna kod svih nas. Ne predstavlja dokaz Vaše vrednosti.

Ne poredite se sa drugima. Možda Vaš komšija ima bolji auto. Možda Vaš najbolji prijatelj ima bolji posao ili veću platu. Možda je Vaša prijateljica lepša od Vas. I? Kakve to veze ima sa bilo čim? Da li to znači da Vi ništa ne valjate? Da li ste možda pokušali da posmatrate stvari iz drugog ugla? Na primer, Vaš prijatelj ima bolji posao i veću platu, ali zato na poslu provodi dvanaest sati dnevno. Nema vremena za svoju porodicu, prijatelje i zabavu. Nezadovoljan je i stalno umoran. Za razliku od Vas koji imate vremena za svaku od tih aktivnosti…

Ne pokušavajte da dosegnete maksimum bilo koje druge osobe. Vi ste drugačiji čak i od svoga brata blizanca. Krase Vas različite sposobnosti, sklonosti i veštine. Umesto što se stalno zamišljate u tuđoj koži, pokušajte da odredite svoj maksimum i uradite sve što je potrebno kako biste ga postigli.

Prihvatite da savršenstvo ne postoji. Niko od nas ne može biti apsolutno savršen u svemu što radi. Radite stvari tako da Vam prijaju. Uživajte u životu. Ne budite suviše strogi prema sebi. Jednog dana ćete se probuditi zreliji i mudriji i shvatiti da Vas ta borba uopšte nije ispunila. Pratite sebe – svoje želje, interesovanja, mogućnosti i sposobnosti. Greške su deo svih nas. Možda ih ne vidite kod drugih, ali verujte mi da sigurno postoje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor