o-cemu-razmisljate-dok-spavate

O čemu sve razmišljate pre spavanja?

Svi znamo koliko je san neophodan našem organizmu. Međutim, u užurbanoj današnjici veliki broj ljudi ima problem sa nesanicom. Čak i kad smo preumorni ne možemo da zaspimo. I tada počinje začarani krug. Nerviramo se. Ljuti smo na sebe što je već odavno prošlo vreme spavanja, a mi i dalje gledamo u plafon i u sat. Ujutru se budimo umorni, bez energije. I tako, iz dana u dan.

Užurban način života nam je poremetio mnogo toga. Malo spavamo, uvek negde jurimo, imamo previše obaveza, kako na poslu, tako i kod kuće. Kroz mozak nam prolazi previše informacija: svi ti mailovi, zahtevi, društvene mreže, igrice, vesti i naslovi… Nervira nas šef, kolega, novac, partner, deca… Zbog svega toga, mozak ne može da se opusti. Konstantno ga držimo aktivnim i misli samo cirkulišu. Taman rešimo jedan problem, već počinjemo da razmišljamo o nekom drugom.

Ukoliko nastavite ovakvim tempom, možete imati ozbiljnih zdravstvenih problema, kako fizičkih, tako i psihičkih. Morate pronaći načina da se opustite, pa makar to bilo samo pred spavanje. Svako od nas je drugačiji i odgovaraju nam različiti pristupi. Ali, ono što je veoma važno jeste da dovedete svoj život u određenu rutinu. Za početak, ležite i budite se u isto vreme. Evo još nekoliko predloga:

Odaberite problem. Iako imate nekoliko problema o kojima razmišljate bez prestanka, odaberite jedan. Ustanite iz kreveta i napravite njegovu skicu. Probajte da pronađete jedan način uz pomoć kojeg ćete pokušati da ga rešite. Na primer: posvađali ste se sa suprugom. Iznerviralo Vas je određeno ponašanje. Neka Vam prvo rešenje bude sledeće: „Kada se sutra nakon posla vratimo kući, porazgovaraćemo o ovome što me muči. Deca će biti kod mojih roditelja. Imaćemo sat vremena za razgovor.“

Ovaj maleni predlog Vam možda neće rešiti problem. Problem ćete rešiti ukoliko ste oboje motivisani da ga rešite. Ali, to će se desiti sutradan. Zbog čega je važno da uvežbate ovakav način razmišljanja pred spavanje? Zato što nas mozak bombarduje problemima. Umorni smo, pospani i to je jedino što umemo. Samo postavljamo prepreke i probleme, a ne nudimo nijedno rešenje. Na ovaj način uvežbavate da razmišljate pozitivno i konstruktivno. Razmišljate o mogućem rešenju. I pronalazite barem jedan. To bi Vam trebalo stvoriti osećaj zadovoljstva. Ovu vežbu ponovite svaki put kada ne možete da zaspite. Ako ništa drugo, imaćete mnogo predloga koje ćete moći da isprobate. Jedan od njih će Vam pomoći da rešite postojeći problem.

Skrenite misli. Ukoliko sebe forsirate da zaspite, to sigurno nećete uspeti. Umesto toga, ustanite iz kreveta i narednih dvadesetak minuta radite nešto drugo. Možete skuvati čaj, popiti šolju mleka, pogledati neku kratku seriju ili se okupati u toploj kupki. Što više budete forsirali, manje su Vam šanse za kvalitetnim snom.

Postoji još jedna tehnika za preusmeravanje misli. Ustanite iz kreveta i napišite na papir tri lepe stvari koje ste učinili tog dana. To ne mora biti ništa veliko. Na primer: „Umirila sam dete kada je palo. Uspela sam da završim važan izveštaj na poslu. Stigla mi je plata…“ Na ovaj način menjate svoj pristup sa negativnog na pozitivni.

Morate izdvojiti makar pola sata za opuštanje tokom dana. To može biti meditacija, joga, šetnja, topla kupka, čitanje omiljene knjige… Bilo šta što će Vas umiriti. Ali, to nipošto ne treba biti telefon, računar, televizor… Vratite se malo u period kada smo mogli da živimo bez svih ovih pomagala. Svoje misli usmerite ka nečem pozitivnom. Iako mislite da toga nema – ima! Samo morate naučiti da razmišljate u drugom smeru.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor