mama-on-zeli-da-se-igra-sa-mnom

Mama, on ne želi da se igra sa mnom!

Koliko puta Vam se dete požalilo kako stariji brat ili sestra ne žele da se igraju sa njim? Isto tako, ukoliko odete na igralište postoji ogromna mogućnost da određena grupa dece ne želi da se igra sa Vašim detetom. U pravu ste. To može biti veoma bolno kako za Vaš dete, tako i za Vas. Znate da je odbačeno, tužno i ljuto i ne znate kako da mu pomognete.

Ono što većina roditelja radi u ovakvim situacijama jeste mešanje. Na primer, ako stariji brat ne želi da se igra sa mlađom sestrom ili ne želi da joj pozajmi igračku, Vi ćete mu reći da to ipak učini. Starije dete će Vas poslušati, ali to svakako neće učiniti zato što želi, već zato što mora.

Kako možete da pomognete svom detetu? Pre svega, morate mu pružati dovoljno ljubavi i podrške. Ali, osim toga ga morate učiti da bude samostalno i da se samo snalazi u problematičnim situacijama. To nećete postići tako što ćete sve raditi umesto njega. Na taj način mu šaljete poruku kako ćete uvek Vi rešiti problem u kojem se nađe. Zbog toga će se dete uvek plašiti i tražiti Vašu podršku čak i za stvari koje je možda preraslo.

Razgovarajte sa svojim detetom. Ispričajte mu šta generalno vršnjaci ne vole. Na primer, ukoliko ima neku novu igračku, ne treba se njome hvaliti, već podeliti sa svojim drugarima. Isto tako, deca vole humor i duhovitost, ali ne vole kada se u tome preteruje. Pogotovo ako se šala odnosi na njih.

Naučite dete da postane svesno sebe, svojih vrlina i mana. Naučite da da otkriva uzroke, a ne samo da bude nezadovoljno posledicama. Na primer, upitajte ga: „Šta misliš, zbog čega tvoji drugari danas ne žele da se igraju sa tobom?“ Odgovori mogu biti različiti, a samim tim dete će naučiti da traži uzročno-posledičnu vezu ili obrati pažnju na neko svoje neadekvatno ponašanje.

Naučite svoje dete da će s’vremena na vreme doživljavati nepravde ili neuspehe. Oni su sastavni deo svačijeg života. Osetljive osobe će se zbog toga mnogo uznemiriti, dok oni koji to prihvate kao nešto što se svima događa, lakše prolaze u životu. Kada dožive neuspeh, neka ga prihvate i nastave dalje. Ovo je preko potrebna veština, ne samo u detinjstvu, već i u odraslom dobu.

Naučite ih kako da rešavaju probleme. Ne tako što ćete im Vi reći kako se problem rešava, već tako što ćete im pokazati svojim primerom. Budite im oslonac i vetar u leđa. Možda je Vaše dete svesno toga šta u određenoj situaciji treba da uradi, ali ga strah sprečava.

Podstičite decu da se druže. Naučite ga da probija led. Neka ono samo ostvari neke nove kontakte i prijatelje. Možda će shvatiti da je samo drugačiji od trenutnih drugara, ali to ne znači da je u tome samo. Sigurno ima još mnogo dece koja su slična njemu.

Nemojte se podsmevati detetu zbog problema koje ima. Bez obzira koliko oni mali bili. Ukoliko se Vaše dete oseća loše zbog nečega, sigurno da mu je to veoma važno. Zato, pokušajte da se spustite na njegov nivo i saslušajte šta ima da Vam kaže.

Bez obzira koliko Vam se srce cepa kada vidite tugu u dečijim očima, pokušajte nešto da ga naučite u tim trenucima. Jednog dana nećete biti tu i ono će morati samo da se snalazi. Zato ga što pre naučite samostalnosti, hrabrosti i otvorenoj komunikaciji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor