Mama, jel mogu da prespavam kod drugarice?

Znamo da roditeljstvo u nekim trenucima može biti teško i naporno. Nemate mnogo vremena za sebe, stalno ste umorni i neispavani… Niste sigurni kada trebate da isterate po svom, a kada da popustite. Svakog dana postavljate sebi ista pitanja: „Da li sam dobar roditelj? Da li sam trebao/trebala da postupim drugačije? Da li preterujem?“ Međutim, bunimo se i žalimo, a kad nam dete pokaže prve znake samostalnosti, želimo da sve bude kao ranije, dok je bilo malo.

Pre ili kasnije ćete se susresti i sa ovim pitanjem: „Mama, jel mogu da prespavam kod drugarice?“ Zbunjeni ste. Ne znate šta da odgovorite. Niste sigurni da je Vaše dete spremno za ovaj poduhvat, odnosno da li ste Vi spremni za njeno/njegovo odrastanje . Kroz glavu Vam prolazi milion i jedna situacija: „Šta ako bude gladna? Šta ako joj se bude piškilo? Da li će se uplašiti mraka? Da li će izdržati bez nas? Šta ako napravi neki problem?“

Budite sigurni u jedno: Vi definitivno nećete spavati tu noć. Međutim, pogrešićete ukoliko ometate svoju decu u odrastanju. Ono treba postati samostalno i videti kako funkcionišu druge porodice. Nemojte dozvoliti da preteran strah utiče na normalne razvojne situacije koje Vaše dete kad tad mora proći.

Naravno, pre nego što svom detetu date dozvolu, sledi detektivski posao: kod koga će spavati, kakvo je to drugo dete, kakvi su njeni/njegovi roditelji… Bićete opušteni samo ukoliko ste već upoznati sa dotičnom porodicom i znate da su fini i normalni ljudi. Ukoliko imate bilo kakav loš predosećaj ili ne poznajete tu porodicu, predložite da prvi put deca prespavaju u Vašoj kući. Na taj način ćete imati više vremena za upoznavanje.

Ukoliko je Vaše dete samostalno i već je spavalo kod Vaših roditelja ili neke druge rodbine, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. Naravno, sve zavisi od interesovanja i uzrasta deteta. Osim što će leći kasnije i uživati u svemu što im Vi ne dopuštate kod kuće, ništa drugo se neće desiti (veoma utešno, zar ne?). Devojčice će verovatno pričati i kikotati do kasno u noć, dok će dečaci igrati igrice.

Odvedite dete kod drugarice/druga, popričajte sa roditeljima, objasnite svom detetu da Vas može pozvati telefonom u bilo kom trenutku i da ćete brzo doći po njega. Mala deca se mogu često posvađati zbog najmanje sitnice i nije retko da roditelji u sred noći ipak odlaze po svoju decu. Ukoliko se takva situacija dogodi, nemojte kritikovati svoje dete. Idite po njega i dođite kući. Prespavaće noć onda kada ono bude bilo spremno.

Unapred se dogovorite oko određenih pravila ponašanja. Recite detetu kada ćete doći po njega. Budite u kontaktu sa roditeljima i nakon ovog „kampovanja“ proverite kako se Vaše dete ponašalo. Ukoliko Vam je dete već ušlo u pubertet, obratite veliku pažnju. Sigurno ste i Vi mnogo puta rekli svojim roditeljima kako idete da učite kod svoje drugarice, a onda ste se, makar na kratko, iskrale do grada. A verujte mi, Vaši roditelji su verovatno znali za to, iako ste u tom trenutku mislili da ste najbolji lažov i manipulator na svetu.

Poverenje i blizak odnos sa detetom je presudan u svakoj opasnoj situaciji u kojoj se dete nađe. Zbog toga, gradite odnos u kojem će Vaše dete u bilo kom trenutku moći sve da Vas pita i sve da Vam kaže, bez obzira koliko to teško bilo.

U većini situacija, sve prođe u redu i shvatite da samo Vi niste spavali i da ste nepotrebno brinuli. Ali, tako je to u roditeljstvu. Ne možemo da ne brinemo. Voleli bismo da nam deca ceo život budu bebe koje zavise od nas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor