Koliko je važan samostalan izbor budućeg zanimanja?

Svaki roditelj želi svom detetu da obezbedi odličnu budućnost. Zbog toga pokušava da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi dete bilo odličan đak. Na osnovu toga se kasnije može odlučiti za posao koji će voleti i koji donosi mnogo novca. Međutim, ponekad je ove dve kombinacije teško uskladiti, pogotovo u zemlji u kojoj živimo.

Najgore što možete uraditi svom detetu, jeste da mu Vi odaberete zanimanje kojim će se u budućnosti baviti. Verovatno ćete biti okrenuti samo finansijskoj strani, jer je život današnjice izuzetno težak. Možda ste bili siromašni kao dete ili trenutno ne možete da priuštite detetu sve što mu je potrebno. Ali, ne zaboravite da materijalna strana nije uvek dovoljna. Na taj posao treba odlaziti svakog dana i raditi ga kako treba. Ukoliko ne volimo ono što radimo, ovaj cilj će biti teško postignut.

Svakako morate razgovarati sa detetom na ovu temu. Ono nije dovoljno zrelo sa 14 godina kako bi ovu odluku samostalno doneo. Zbog toga mu je potrebno mnogo pomoći. Izuzetno je važno pomoći detetu tako što ćete razgovarati sa njim o tome šta ga sve zanima. Pošto ga najbolje znate, možete mu odmah dati i povratnu informaciju o tome koliko je ono samo sposobno za određeni budući posao.

Budite realni i objektivni. Možda Vaše dete ne voli da uči. Možda nema dovoljno upornosti, motivacije ili kapaciteta da završi određenu školu. Na taj način će tamo samo nepotrebno gubiti vreme, umesto da se posveti nečemu u čemu je stvarno dobro.

Pre svega, pružite mu izbor. Zajedno napravite spisak svih škola koje postoje i koje smerove poseduju u svom programu. Kada završite prvi korak, prečešljajte spisak zajedno i napravite uži izbor. Raspitajte se koje sve predmete imaju, šta se polaže za prijemni ispit, kakva je mogućnost zaposlenja u zemlji i u inostranstvu…

Ukoliko imate mogućnosti, posetite neke firme u kojima se zaposleni bave onim što Vaše dete interesuje. Posetite i sajmove zapošljavanja i obrazovanja, gde će Vaše dete dobiti sve neophodne informacije vezane za buduću struku. Nabavite razne letke i brošure, kako biste sakupili što više informacija. U razgovor uključite i razrednog starešinu ili neke druge nastavnike, pedagoga i psihologa škole. Psiholog će obaviti razgovor sa njim, testirati inteligenciju i odraditi test profesionalne orijentacije koji će pokazati interesovanja i sposobnosti Vašeg deteta.

Pretragu započnite na vreme, kako bi dete imalo dovoljno vremena da razmisli, donese odluku i spremi se za prijemni ispit koji je pred njim. Nemojte praviti presiju, jer je dete u ovom periodu dovoljno izgubljeno i bez toga.

Znam da nijedan roditelj ne može da prestane sa brigom. Međutim, prihvatite da je ovo jedna od odluka koje Vaše dete mora doneti samo. Ipak su u pitanju njegov život i njegove želje. Uradite sve što je u Vašoj mogućnosti da mu pružite što veći broj informacija i opcija, ali krajnja odluka mora biti odluka Vašeg deteta.

Ono ni u jednom trenutku ne sme da pomisli da ćete biti ljuti ili razočarani ako ne upiše ono što Vi mislite da treba. Isto tako, vodite računa da ga ne vodite u pravcu kojim ste Vi trebali da krenete pre mnogo godina. Na primer, želeli ste da upišete stomatologiju, ali nikad u tome niste uspeli.

Imajte poverenja u svoje dete. Kako bi postalo samostalno, u nekom domenu se mora osloboditi Vašeg uticaja. Naravno, iz prikrajka pratite da li se sve kreće svojim tokom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor