Da li idete u krevet u različito vreme?

Umorni ste. Spava Vam se. Imate različite obaveze i radno vreme tokom dana. Zbog toga imate i različit tempo. Pošto ustajete rano, ležete barem sat, dva pre Vašeg partnera. Vaš partner ostaje da radi posao koji nije završio u firmi. Ili, Vi ostajete budni kako biste završili sve kućne obaveze na vreme. U tome ne vidite ništa loše. Svako od Vas radi ono što mora i što mu prija.

Međutim, kada postanete roditelji, bračni odnos prelazi u drugi plan. Na prvom mestu su Vam deca i sve obaveze i želje vezane za njih. Vaša intimnost može da trpi, ukoliko na vreme ne pronađete adekvatno rešenje i zamenu. Pošto je tokom dana malo prilika kada možete biti usmereni na svog partnera, mnogi parovi planiraju svoje vreme onda kada deca odu u krevet.

Tu ne spadaju samo seksualni odnosi. Postoje mnogi razgovori za odrasle koji se ne mogu voditi ispred dece: egzistencijalni problemi i muke sa novcem, razne prepreke i spletkarenja na poslu, preterani zahtevi nadređenih, problemi i prepreke u bračnom odnosu, gusti i pretrpani planovi i rasporedi… Zbog toga, kada odlazite sami u krevet propuštate jednu od retkih prilika tokom dana kada možete na miru da vodite preko potrebne razgovore.

Osim važnih stvari, neophodni su i intimni razgovori u kojima zadirkujete svog partnera zbog neke sitnice ili samo razmenjujete nežne reči koje niste stigli da izgovorite tokom prebukiranog dana. Iako ovakvi razgovori traju kratko i oduzimaju svega par minuta pre spavanja, oni su i te kako važni za održavanje kvalitetnog bračnog odnosa. Intimnost i bliskost slabe. Bivate sve udaljeniji jedno od drugog. I vremenom, oboje postajete nezadovoljni.

Pre spavanja, mnogi partneri razmenjuju nežnosti i poljupce. Maze se, grle, ljube… Ukoliko ležete u različito vreme, sve ove nežnosti se mogu izgubiti. Vremenom počinjete da se svađate kako se niko od Vas ne trudi dovoljno. Obavezno krivite samo drugu stranu. Deca i sve obaveze vezane za posao postaju izgovori od kojih niko od Vas ne odustaje.

Napokon, različito vreme odlaska u krevet za sobom vuče i manjak ili totalni gubitak seksa. Kako je on važan za održavanje kvalitetnog bračnog odnosa, Vaša intimnost ponovo počinje da trpi. Počinjete da sumnjate. Bivate nesigurni. Pitate se da li privlačnost još uvek postoji.

Ne mora biti sve tako negativno. Povremeni odlasci u krevet u različito vreme su neminovni, ali trudite se da svaki slobodan trenutak iskoristite za sebe i svog partnera. Iako ste različiti, pokušajte da imate što više zajedničkih aktivnosti, pa makar to bilo i samo tih pola sata pre spavanja. Nemojte se zavaravati pretpostavkom da se sve podrazumeva. Svakodnevna ulaganja su neophodna za kvalitetan i uspešan brak.

Ukoliko Vam dnevni raspored i radno vreme zaista onemogućuju zajednički odlazak na spavanje, probajte da pronađete neki drugi deo dana koji će biti posvećen samo Vama. Potražite pomoć baka i deka u čuvanju dece, angažujte dadilju i izađite napolje.

Svaki bračni par ima svojih želja i potreba. Univerzalni recept ne postoji. Pa tako ni različito vreme odlaska u krevet ne mora značiti smanjen kvalitet bračnog odnosa. Pronađite svoj način koji će odgovarati Vama, Vašem partneru i Vašem braku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor