Da li je vaš partner dovoljno zreo?

Bez obzira koliko ste dugo u vezi ili braku, sigurno ste barem jednom pomislili da je Vaš partner nezreo. Ukoliko ova osobina samo ponekad dolazi do izražaja – to je u redu. Međutim, kada se suočavate sa njom skoro svakog dana, nalazite se u velikom problemu.

Ne možete da se oslonite na svog partnera. Dogovorite se jedno, on već sutra misli drugo. Sa njim nikad ne znate na čemu ste. Dovoljan je drugačiji stav njegovog kolege i već dolazi do razmišljanja koje se ne slaže sa Vašim. Iako ste prethodnog dana dugo dolazili do kompromisa…

Vaš partner misli da sve zna. Prosto. Kao da je progutao svu pamet ovog sveta. Za sve ima savet i odgovor. Ne postoji mogućnost za njegovom greškom. Toga se uporno drži i propušta svaku priliku da nešto novo zaista i nauči.

Ne planira. Živi za trenutak. Brzoplet je. Ne drži ga mesto. Iako su ove osobine ponekad deo same ličnosti, sigurna sam da Vas neće toliko oduševiti kada je reč o Vašoj budućnosti ili realnom životu.

Ne ispunjava svoja obećanja. Mislili ste da ste postigli nešto kada ste prigrlili onaj kompromis od sinoć. Međutim, on već danas tera po svom. Igra se rečima i Vašim osećanjima. Nepredvidljiv je i neuhvatljiv. Da li Vam odgovara takav odnos?

Kakav je kada počini neku grešku? Da li ih priznaje ili traži opravdanje svim svojim silama? Da li prihvata svoju odgovornost ili beži od nje glavom bez obzira? Ukoliko se opredelite za drugu opciju, sigurno Vam je poznata situacija u kojoj Vaš partner uvek prebacuje loptu na Vaš deo terena, čak i kada apsolutno nemate veze sa tim.

Da li se Vaš partner s’vremena na vreme izvini za grešku koja je svakom od nas mogla da se dogodi? Ponekad nesvesno i nenamerno možemo povrediti osobu koju volimo. Ali, ako smo emotivno zreli, izvinjenje će nam biti prva aktivnost nakon saznanja da smo preterali ili uradili nešto što nismo želeli.

Često se osećate kao da ste njegova mama. Svi mi ponekad želimo da budemo glavni i držimo konce u rukama, međutim, ravnopravan odnos je ono što nam ispunjava veći deo vremena. Da li Vam je potrebno dete ili odrasla osoba?

Da li je Vaš partner pun „lovačkih priča?“ Voli da preteruje. Zapravo, to mu je neophodno, jer bez svojih priča nema ni trunke samopouzdanja.

Ukoliko ste pronašli svog partnera u nekoliko od ovih stavki, imate ogroman problem. Mislite da ćete ga promeniti? Možda i hoćete, ali se to svakako neće dogoditi preko noći. A mislim da ćete u međuvremenu već uveliko biti na izmaku snage.

Zapitajte se šta je ono što stvarno želite? Koje mane možete, a koje ne možete prihvatiti? Razgovarajte o tome se svojim partnerom. Nekih grešaka možda nije svestan. Da li ste spremni da budete u ovakvoj vezi? Ukoliko samo jedna strana vuče konce, posle izveznog vremena se zaista umori. U vezu bilo koje vrste moraju ulagati obe strane. Koji je Vaš sledeći potez?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor