idete-li-sa-decom-u-kupovinu

Kada krenete sa decom u kupovinu…

Kada upitate roditelja na navedu barem jednu stvar koju ne vole da rade sa decom, većina će Vam odgovoriti: „Kupovina!“ Bez obzira da li idete u kupovinu namirnica, kozmetike, stvari za kuću, odeće, obuće, igračaka… Deca tada postaju nemoguća. Ona žele baš sve. I ono što im je potrebno, i ono što nije. A Vi posle deset minuta strpljenja, dobijate rogove i izgovarate sledeće rečenice: „Pazi! Slomićeš! Ne diraj to! Ne može! To već imaš!“ Ostatak kupovine bivate nervozni, a deca nezadovoljna. Dok su Vam deca mala, često pribegavate i tehnikama zaplašivanja: „Ne diraj to, ona teta na kasi će se jako naljutiti na nas!“

Da, znam da je naporno, pogotovo sa malom decom. Ali, nije rešenje da ih svaki put ostavite kod kuće. Svi mi volimo da kupujemo stvari. Verovali ili ne, oni mnogo toga nauče pri kupovini. Na primer, pre nego što krenete, dogovorite se da mogu kupiti samo jednu stvar, ukoliko za to budete imali novca. Objasnite im da to može biti neka sitnica. Ali, samo jedna. Ono će se odmah složiti, međutim kada budu videli sve što ih okružuje, zaboraviće na vaš dogovor. Podsetite ih šta ste se dogovorili. Budite uporni i dosledni. Znam da je teško, ali nema popuštanja.

Ukoliko imate naviku da nakon njihovog desetog: „Mama, mooooliiiim teee“, ipak popustite, uradili ste najgoru moguću stvar i svaka Vaša kupovina sa decom će biti neizdrživa. Ona će kukati dok god ne dobiju ono što su želela.

Naučite decu da štede, čak i onda kada ne moraju. Naučite ih da sakupljaju novac u svojoj kasici-prasici. S’vremena na vreme, taj novac možete prebrojati zajedno. Recite im šta mogu kupiti za taj novac. Ali, isto tako, možete reći i sledeće: „Ako se strpiš još malo i prikupiš x para, moći ćeš da kupiš onu igračku iz izloga.“ Nemojte kupovati deci sve što žele. Ona moraju znati da se u životu zadovoljstvo ponekad mora odložiti, da nekad neće biti sve kako su zamislili, da se za mnoge stvari moraju ozbiljno potruditi…

Mnogi roditelji često šetaju sa svojom decom po tržnim centrima. Na jednom mestu imaju mnogo sadržaja, kako za decu, tako i za odrasle. Međutim, vodite računa da Vam to ne postane navika. Mnogo je bolje prošetati po svežem vazduhu, otići do parka, igrališta, šetališta…Pošto nema toliko sadržaja, više ćete se usmeriti jedno na drugo. Prepričavaćete dnevne događaje, smejaćete se, trčati… Na ovaj način ćete pre izgraditi blizak odnos sa detetom. Počnite na vreme!

Umesto kupovine poklona, naučite da ih pravite! Da, oduzimaju malo više truda, ali ćete provesti kvalitno vreme sa svojom decom. Imate toliko ideja po časopisima ili internetu. Budite kreativni i jedinstveni. Drage osobe će mnogo više ceniti takav poklon.

Ukoliko Vas kupovina opušta, s’vremena na vreme otiđite sami, bez dece. Neka to bude Vaših par sati. Nećete žuriti i gledati gde je Vaše dete. Neka Vam decu pričuvaju roditelji ili suprug. Vi se opustite. Vratićete se napunjenih baterija (ali praznog novčanika) i svakodnevne obaveze oko dece će Vam mnogo lakše pasti.

Ne zaboravite da pronađete balans između posla, slobodnog vremena i dece. Ukoliko je nešto lakše, ne znači i da je kvalitetnije. I nemojte deci kupovati poklone umesto Vašeg prisustva i posvećenog vremena. Najnovija igračka neće rešiti nijedan problem.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor