Kada vam dečije tužakanje diže pritisak…

Ukoliko ste roditelji male ili predškolske dece, sigurno su Vam poznate sledeće rečenice: „Mama, uzeo mi je igračku! Tata, kaži mu da se smiri! Stalno me gnjavi! Dosadan je! Udara me! Čupa mi kosu! Srušila mi je sve kocke! Škraba po mojoj svesci! Uzeo mi je nove cipele! To je moja igrica! Sada je na mene red!“ Ove i slične rečenice su veoma česte kod porodica koje imaju dvoje ili više dece. Dok još uvek imate samo jedno dete, pošteđeni ste ovakvog zamaranja, sve dok ne odete u goste ili na igralište. A tada počinje trka: ko će se više tužakati…

Iako Vam tužakanje sigurno smeta, ono ima i svoju pozitivnu stranu. Ono je znak da Vaše dete može razlikovati dobro od lošeg. Kada dete počne da se tužaka, budite sigurni da su upalili oni Vaši beskonačni govori o tome šta je lepo, a šta ružno, šta se sme, a šta ne sme. Dete će Vas ponekad toliko izludeti, da ćete zažaliti što ste ih uopšte učili svim pravilima. Evo, kako se možete izboriti sa ovom iritirajućom navikom:

Pre nego što počnete da ludite, saslušajte svoje dete. Važno je da mu pošaljete poruku da ste uvek tu za njega. Ono mora znati da Vam se može obratiti u svakoj nevolji. Ukoliko shvatite da niko nije ugrožen, već je u pitanju mala dečija glupost, objasnite detetu da se mora samo izboriti ukoliko ima neki problem. Bodrite ga da bude samostalno.

Ukoliko je Vaše dete izuzetno uporno, recite mu samo da se nećete mešati. I ostanite pri tom stavu svaki put. Ukoliko shvati da ćete odbiti „intervenciju“, vremenom će Vas sve manje opterećivati sitnicama. Ali, kada su u pitanju ozbiljne stvari, nemojte prepuštati situaciju samo dečijim procenama. Na ovom uzrastu deca još uvek ne mogu da procene šta je opasno, a šta ih nervira ili nije po njihovom.

Budite dosledni. Ukoliko odlučite da se izborite sa tužakanjem, onda morate imati čvrst stav. Ne možete odbiti mešanje u dečija posla samo kada ste umorni, a uskakati kada ste lepo raspoloženi. Na taj način ćete zbuniti dete i nećete uspeti da se izborite sve dok ta čuvena faza ne prestane sama od sebe. Ukoliko intervenišete svaki put i ne dopustite im da se ponašaju u skladu sa svojim uzrastom, tužakanje će se produžiti.

Iz svake situacije izvucite ono pozitivno. Na primer, dete Vam se žali, jer njegov brat neće da mu dopusti da zajedno nacrtaju crtež. Kako ne biste pojačali takmičenje i rivalstvo između dece, probajte sa sledećom rečenicom: „Vidim da brineš za svog brata, ali on sam može završiti svoj crtež. Hajde probaj da nacrtaš ono što voliš, ali na drugom papiru.“

Razgovarajte sa svojim bračnim partnerom. Dogovorite se kako ćete se postaviti pred ovim problemom. Dogovorite se oko pravila i oboje ih poštujte. Najbolje rezultate ćete postići ako nastupite udruženo ispred dece.

Imajte strpljenja. Deca neće prestati preko noći sa ovom ružnom navikom. Nemojte ih samo odbiti i poslati u sobu. Tako će pomisliti da niste zainteresovani. Objasnite im kako trebaju da se ponašaju u određenoj situaciji. Imajte na umu da ćete sve morati ponavljati nekoliko puta. Pogotovo ako je u pitanju mlađe dete.

Pre nego što izgubite živce, znajte da se dete ne tužaka kako bi Vas iznerviralo. Ono samo pokušava da se izbori za sebe, međutim, to još uvek ne zna da uradi na pravi način. Pošto je naviklo da se u svemu oslanja na Vas, to radi i u ovoj situaciji. Postepeno ga učite samostalnosti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor