Zar opet moramo da se družimo sa njim?

Smatrate da se u braku sve mora deliti? Osim što ste prihvatili partnerove vrline, morate prihvatiti i njegove mane? Istina je da se braku susrećemo sa mnogim stvarima koje nam se baš i ne sviđaju. Dobar deo života radite sve onako kako želite, a onda stupate u zajednicu gde obraćate pažnju i na tuđe potrebe i želje. Ali, vremenom naučite i to. Ovaj proces učenja, često poredim sa dolaskom još jednog člana porodice. Prvo dete je naviklo da ono bude centar pažnje, a onda se rodi mlađi brat ili sestra sa kojim počinje sve da deli. U početku to ne ide baš glatko, ali se vremenom nauči, pa postaje više želja nego neka obaveza.

Kada stupite u brak sa svojim partnerom i odlučite da delite i dobro i zlo, ne dobijate samo svog partnera. Dobijate i članove njegove porodice, kao i njegove prijatelje, neprijatelje i probleme. Vaš partner sigurno ima nekog brata ili ujaka u čijem društvu ne uživate. Svi problemi koji su postojali u njegovoj porodici, postaju i Vaši. Pitanje je samo koliko ćete se umešati ili držati po strani. Ali, čak i u ovim situacijama postoji rešenje i kompromis.

Na primer, Vaš suprug ima odličnog prijatelja kojeg Vi baš i ne mirišete. Svim silama pokušavate da se lepo provedete u njihovom društvu, ali to Vam ne uspeva. Oni imaju neke svoje teme u koje se Vi ne razumete. Kada se sretnu ponašaju se kao dva deteta koja su skoro ušla u pubertet. I tu počinje problem. Vaš suprug ne može da bude onakav kakav je bio godinama u društvu tog prijatelja. Kako Vas pogleda, shvata da je Vama dosadno ili čak neprijatno. Zbog toga počinje da Vam ugađa i zanemaruje svog prijatelja. Kada dođete kući, sledi Vaše zvocanje i izražavanje nezadovoljstva.

Imate dve opcije. Zahtevate od Vašeg supruga da se više ne druži sa tim prijateljem. I tu upadate u problem. Svaka osoba i dalje treba negovati svoj deo ličnosti kada stupi u brak. Iako ima mnogo mesta za kompromise i zajedničke odluke, isto tako mora biti mesta i za lični razvoj, uspeh, hobi, druženje… Ukoliko počnete nešto da branite svom partneru, kad tad ćete udariti u zid.

Umesto toga, predložite mu da provede veče u društvu svog prijatelja i lepo se zabavi, a Vi sami sebi organizujte nešto drugo. Ne morate baš svaki slobodan trenutak provoditi zajedno. Možete ostati kod kuće i uživati u romantičnim komedijama ili izaći sa svojim drugaricama. Na Vama je odluka. Na ovaj način, obe strane bivaju zadovoljne i niko ne gubi ništa. Osim toga, imaćete više tema za razgovor kada se vratite iz provoda. Ukoliko imate decu, pa Vi morate ostati kod kuće kako bi ih čuvali, nema potrebe da se osećate nezadovoljno. Sledećeg vikenda možete organizovati bioskop sa svojom drugaricom, a suprug će čuvati decu.

Kao i uvek, zlatno pravilo jeste otvoren razgovor o svemu. Morate imati slobodu da kažete sve što mislite. Pa čak i kad to nije nešto lepo i ružičasto. Ali, za sve postoji način. Nemojte napadati, zvocati, manipulisati i raditi sve samo da bude po Vašem. Na taj način možete dobiti ono što želite, ali će to biti kratkog veka. A jedna strana će uvek ostati nezadovoljna.

Posmatrajte svog partnera kao svog najboljeg prijatelja kojem u svakom trenutku sve govorite, bez obzira da li je u pitanju dobro ili loše. Ukoliko imate ovakav odnos, znajte da imate potvrdu kvalitetnog i uspešnog braka.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor