Da li vi i vaš partner različito vaspitavate decu?

Zaljubili ste se. Zabavljali. Venčali se. Dobili decu. Sa svojim partnerom delite i dobre i loše strane. Zajedno ste i kada imate manjih ili većih problema: teškoća na poslu, isplatu kredita i sve one prepreke koje Vam život svakodnevno nameće. Iako ste zajedno u svemu, Vi ste poprilično različite osobe. Do trenutka dok se niste upoznali, živeli ste različite živote u kojima su važila drugačija pravila i vrednosti. Setite se ovih stvari u trenutku kada se u vezi nečeg ne slažete.

Kao roditelji, sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da imate drugačije mišljenje kada je u pitanju Vaše dete. Vi ste smatrali da treba uraditi jednu, dok je Vaš partner smatrao da treba uraditi drugu stvar. Nemojte pomislite da ste jedini. Sve je u redu sa Vama i Vašim partnerom, jer je ovaj problem sasvim uobičajen. Imaju ga sve porodice (u manjoj ili većoj meri), ali postoji jedna bitna razlika. Porodice u kojima postoji kvalitetan i blizak odnos su naučile kako da rešavaju ovakve probleme. Porodice koje odrastaju uz stalne rasprave i sukob mišljenja koji ode predaleko, još uvek nisu naučile kako se to radi.

Pred svojom decom uvek trebate nastupati zajedno. Vi i Vaš partner niste u različitim timovima i ne radite jedno protiv drugog. Čak i kad se sa nečim ne slažete, nemojte se o tome raspravljati ispred deteta. Ono će veoma brzo shvatiti suštinu i krenuti da manipuliše. Ukoliko mu ne dozvolite da igra igrice dva sata, a Vaš partner smatra da dva sata nije ništa strašno, dete će u buduće pitati samo Vašeg partnera za dozvolu. Ispred njega će se ponašati na jedan, a ispred Vas na drugi način.

Poseban recept i instrukcije ne postoje. Svako dete je drugačije i postoji milion problematičnih situacija u kojima se može naći. Ali, trebate shvatiti jednu stvar: kada postanete roditelji, ne možete uvek biti u pravu. Sada to više nije važno. Važno je da Vaše dete bude ispred te potrebe. Na primer, Vaše dete je u pubertetu. Dopustili ste mu da ostane na žurci do ponoći. Ono se vratilo kući u pola jedan ujutru. Vi smatrate da Vaše dete treba kazniti, tako što ga nećete pustiti na sledeću žurku. Vaš partner misli da pravite preveliku dramu oko tih pola sata. I umesto da smišljate način kako da Vaše dete nauči lekciju, Vi počinjete da se svađate. Tema rasprave poprimi neke sasvim nove oblike u koje Vaše dete uopšte nije uključeno.

To je pogrešan način. Ako detetu kažete da je kažnjeno, zato što kasni pola sata, a Vaš suprug kaže da to nije ništa strašno, trebate reći sledeće: „Sine, tvoj tata i ja se ne slažemo oko ove situacije. Kada budemo nasamo porazgovarali, saopštićemo ti šta smo odlučili.“ Odete svi da spavate. Sutra je novi dan. Zajedno donesite odluku.

Pri tom, vodite računa da Vam je jedino detetov interes važan. Niste u pitanju ni Vi, ni Vaš suprug, ni Vaš odnos. Samo dete. A verujem da oboje imate želju da ga pravilno vaspitate. Ako ne možete zajedno da donesete jedinstvenu odluku, dopustite sebi još malo vremena. Neka svako od Vas preispita sebe i svoje mišljenje. Uzmite u obzir i partnerov stav. Možda ste stvarno u nečemu preterali. Možda ste imali loš dan na poslu ili Vas muči neki deseti problem. Nemojte biti veće dete od Vašeg sopstvenog i nezrelo pokušavati da sakrijete svoju grešku.

Ne možete sesti jedno poslepodne i unapred se dogovoriti o tome kako ćete vaspitati svoje dete. Sve prepreke i problemi su nepredvidljivi i potrebno je da budete fleksibilni. Od razgovora i dogovora ne možete pobeći. Ukoliko ste se nadali nekom lakšem rešenju – nema ga! Prebrodite sve Vaše razlike i budite jedinstveni kada je Vaše dete u pitanju. Nekad ćete popustiti i biće onako kako želi Vaš partner. Nekad će biti onako kako Vi želite. Važno je da Vaše dete izvuče pouku iz svega i uči na svojim greškama.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor