Da li često upotrebljavate fraze „uvek“ i „nikad“?

Ne postoji nijedan bračni par koji se s’vremena na vreme ne posvađa. Bez obzira koliko vremena provodimo zajedno i koliko isto ili slično razmišljamo, ne možemo se slagati u svemu. Međutim, kada se raspravljamo sa svojim bračnim partnerom, važno je da to učinimo kako treba. Šta to znači? To znači da ne govorimo ono što ne mislimo, jer samim tim zatvaramo vrata za bilo kakvo rešenje problema ili kompromis. A složićete se, bez njih je nemoguće održati kvalitetan brak ili bilo koji drugi odnos.

Bračni parovi se često svađaju oko nekih svakodnednih obaveza, poslova i odgovornosti… Na primer, nervira Vas kada Vaš partner ostavlja svoje stvari svuda po kući. Milion puta ste imali razgovor na ovu temu. Milion puta ste mu objasnili koliko Vam vremena oduzima ova „obaveza“. Ali, ni traga od promene. Osećate kao da govorite zidovima.

Međutim, Vaš partner na to ne gleda tako. Da, priznaće, ponekad je u žurbi i ne stigne baš sve da vrati tamo gde treba. Ali, često uspe u tome. I kada mu kažete: „Ti nikad ne vraćaš stvari na svoje mesto! Ja uvek skupljam za tobom“, automatski zatvarate komunikaciju. On smatra da se ipak trudi, dok Vi ne mislite tako. Počinjete da napadate, on počinje da se brani i nijedna strana ne biva zadovoljna. Ukoliko Vam svaka svađa i rasprava izgleda ovako, uskoro biste mogli da prestanete i sa najmanjim trudom koji bi zadovoljio partnera.

Česte su i rasprave u kojima jedan partner oseća da se trudi više. Pa tako, kreće sa sledećim optužbama: „Nikad ništa ne radiš! Nikad se ne potrudiš! Zar ja uvek moram sve?! Zar ja uvek moram da održavam ovaj brak?!“ I pogodili ste. Ove reči, uglavnom, izgovara žena. Muškarci se ponovo osećaju napadnuto i počinju da se brane. Smatraju da i oni ulažu u brak, isto onoliko koliko i Vi. Razmislite. Da li biste stvarno ostali u braku u kojem se samo Vi trudite? Da li je Vaš partner baš toliko nezainteresovan za Vaš odnos ili ste samo imali loš dan i jedna kap je prelila čašu?

Niko nije rekao da u braku samo cvetaju ruže. Treba mnogo ulagati i davati. Isto to očekujete i od svog partnera. Međutim, svako od nas se trudi na svoj način. Možda ste Vi odlični u spremanju stana, ali je Vaš partner odličan u okupljanju društva i organizovanju zanimljivih večeri. Možda ste Vi odlični u podizanju i vaspitanju dece, dok je Vaš partner odličan u igri i zabavi koju im pruža. A za sreću su potrebni svi pomenuti sastojci.

Kada imate problem koji se treba rešiti, nemojte staviti tačku upotrebljavajući „nikad“ i „uvek“. Sednite i porazgovarajte. Nemojte generalizovati, već navedite konkretnu situaciju koja Vam smeta. Na primer: „Umorna sam. Da li možeš da mi pomogneš oko obaveza u kući? Recimo, da skloniš svoje stvari i raširiš veš?“ Na ovaj način ćete mnogo više postići nego da ste rekli: „Nikad ništa ne radiš! Sve ja moram da radim! Uvek se samo ja trudim!“

Ovo je veština koja se uči. Možda nećete moći uvek da se iskontrolišete. Ali, kada shvatite kolika je razlika između otvorene i smirene komunikacije sa jedne, i napada sa druge strane, bićete sve uspešniji i bolji. Vremenom ćete smanjivati generalizovanje i napadanje. Samim tim ćete oboje biti zadovoljniji.

Vi ste partneri. Svako od Vas ima svojih vrlina i mana. Možda je lakše da se suočite da ćete u nekim stvarima Vi preuzeti inicijativu, dok će u drugim to raditi Vaš partner. Zato, ne napadajte i ne izgovarajte ove obeshrabrujuće izraze. Svako se trudi onoliko koliko može i onoliko koliko zna. Pokušajte da dopunjujete jedno drugo. Zbog toga ste zajedno. Jači ste. Hrabriji ste. Jedno drugom pružate podršku i utehu kada je teško. Udahnite, izbrojte do deset i otvoreno razgovarajte o problemu koji Vas muči.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor