mala-deca-mali-problemi

„Mala deca mali problemi, velika deca veliki problemi“

Sigurno se sećate perioda kada ste prvi put postale mama. Bez obzira što je većina događaja bila najlepše životno iskustvo, verovatno Vam je bilo i naporno svo to nespavanje, umor koji osećate tokom celog dana, grčevi, nicanje zubića, prohodavanje, privikavanje na nošu, a posebno čuvena faza otpora, kada malo dete samo tera po svom i nije poslušno.

U tom periodu često čujete mlade roditelje: „Joj, samo da malo poraste! Volela bih da mi kaže šta hoće! Ne znam ni šta ga boli! Kada bih mogla samo malo da se naspavam!“ Svi prisutni počinju da se smeškaju i govore: „To su slatke muke! Uživaj dok možeš! Kasnije počinju mnogo veći problemi! Poželećeš da se vratiš u period kada su ti deca bila mala! Nedostajaće ti sve to!“

Dok je dete malo, stalno ste u njegovoj blizini. Iako proživljavate različite stresne situacije, nekako se uvek preživi dan. Kada Vaše dete zaspi, gledate ga kako spava i voleli biste ceo dan da proživite iz početka.

Kada Vam dete uđe u pubertet, više mu niste potrebni na isti način kao pre. Njegove potrebe se menjaju. Ono sada ima svoje obaveze u školi, sportu, hobiju… Sve svoje slobodno vreme želi da provodi sa svojim vršnjacima. Nisu mu više potrebni Vaši poljupci, zagrljaji i češkanje po leđima. Počinju i prve simpatije i ljubavi, prva razočarenja, prve suze zbog nekog mangupa… Čekate ga da se vrati iz izlaska. Ponovo ne spavate. Brinete se, ali sada mnogo ozbiljnije nego pre, jer Vam je dete u nekom kafiću gde vrebaju mnogo ozbiljnije opasnosti nego na dečijem igralištu. U glavi Vam je neželjena trudnoća, polno prenosive bolesti, pušenje, alkohol, vožnja u alkoholisanom stanju, narkomanija…

Često se desi da se deca u pubertetu otrgnu kontroli. Više nemate onoliki autoritet kao ranije. Mogu Vam ljutito uzvratiti: „Šta te briga! Neću! Ne možeš mi zabraniti!“ U tim trenucima ne znate šta Vas je snašlo. Do juče je Vaše dete bilo tiho i stidljivo. Otkud sada ta nagla promena?

Problem je u današnjem shvatanju roditeljstva. Život se promenio. Nemamo dovoljno novca, čak ni za osnovne stvari. Zbog toga prihvatamo dodatne angažmane, radno vreme koje se završava tek uveče. Decu nam čuvaju vrtići, škole, deke i bake, dadilje… Kada se vratimo sa posla, želimo da ugodimo našoj deci, jer ih nismo videli ceo dan. Zbog toga smo malo popustljiviji, često im progledamo kroz prste i puštamo ih da prelaze granice.

Zapravo, činimo medveđu uslugu. Dete se navikava na ovaj način vaspitanja još od malih nogu. Naučilo je kako da manipuliše. Zna u kojim trenucima i situacijama ćemo popustiti. I sa velikim samopouzdanjem igra na tu kartu. Ukoliko napravimo ozbiljne propuste, počinje i sa emotivnim ucenama. Što je starije, počinje da odlučuje o mnogim stvarima. Možemo u potpunosti izgubiti autoritet.

Ne zaboravite da ste Vi ti koji su roditelji. Naravno da bismo želeli da nas deca obožavaju u svakom trenutku, ali to nije roditeljstvo. U mnogim situacijama dete će biti ljuto i neraspoloženo zato što smo mu nešto zabranili. Može Vam čak i reći: „Ne volim te! Mrzim te!“ Ali, pravi roditelj će progutati knedlu i ostati pri svojoj prvobitnoj odluci. Zato što zna da ju je doneo za dobrobit svog deteta.

Na kraju, složiću se da je čuvena rečenica: “Mala deca mali problemi, velika deca veliki problemi“, ipak tačna. Izrekao ju je neki mudri roditelj koji je prošao kroz sve roditeljske prepreke. Uživajte u svakom sadašnjem trenutku. Posmatrajte život na pozitivniji način, jer ga jedino tako možete udisati punim plućima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor