Ko više zarađuje? Muž ili žena?

Veliki deo porodica u Srbiji se svakodnevno suočava sa pitanjem: „Kako izdržati do prvog?“ Razmišljaju šta ovog meseca moraju da ukinu, kako bi imali za ono najosnovnije. Međutim, nisu svi u toj poziciji. Neke porodice pristojno zarađuju. Imaju sve uslove za lagodniji život. Ali, kod njih se može javiti neki drugi problem: ko više zarađuje i kako raspolagati sa tim novcem?

Muškarac se može osetiti nelagodno ukoliko žena zarađuje više od njega. Smatra da on treba biti stub porodice. On je taj koji treba da obezbedi sve ono što je neophodno. Na taj način oseća moć, dominantnost i kontrolu. Jednom rečju, oseća se kao muškarac. Novac poistovećuje sa muškošću i ona je ozbiljno narušena ukoliko žena zarađuje više novca od njega.

Ovaj problem je obično sakriven. O njemu se ne priča javno. Zapravo, u većini slučajeva predstavlja tajnu koju muškarac krije i od sebe samog. Pošto ne može biti dominantan na polju finansija, počinje da bude dominantan na nekim drugim poljima. Recimo, vodi glavnu reč u kući, voli da naređuje… Od njega ćete često čuti: „Ja sam glava/stub porodice! Biće onako kako ja kažem!“ U stvari, on je samo jako nesiguran. I zbog toga može početi sa ozbiljnim propustima kako kod kuće, tako i van nje. Zbog svega može postati izuzetno nezadovoljan. Kako samim sobom, tako i brakom. Kada vratite film unazad, videćete, zapravo, da je glavni okidač svih problema bio novac.

Još je veći problem ukoliko muškarac uopšte nema posao, već samo žena radi. Ukoliko ova situacija potraje, muškarac postaje ogorčen, neraspoložen, depresivan, neprijatan… Samopouzdanje mu se, prosto, urušilo. Možda neki partneri i nemaju problem sa stereotipnim ulogama, ali susreću se sa najbližom okolinom koja i te kako osuđuje ovakvu raspodelu. Želeli mi to ili ne, mišljenje i stavovi ljudi koje volimo i te kako utiču na naš sud.

Ukoliko primetite ovaj problem u Vašem braku, najbolje je da odmah počnete da ga rešavate. Budite podrška Vašem partneru. Morate ga konstantno bodriti i dati do znanja da ga ne doživljavate manjim muškarcem zato što ima manja primanja od Vas.

Vi ste partneri. Dopunjujete jedno drugo. U određenim stvarima ste bolji Vi, a u drugim – Vaš partner. Zajedno činite jednu celinu koja treba odlično da funkcioniše. Ne takmičite se ni u čemu. Radujte se uspehu Vašeg partnera. Budite mu vetar u leđa. Istu vrstu podrške trebate dobijati i Vi od njega.

Na svu sreću, napuštamo stanovište da je ženi jedino mesto u kući, uz decu i šporet. Sve je više očeva koje ćete viđati u šetnji sa svojom decom. Mnogi od njih vode decu u vrtić ili povremeno skuvaju ručak. Mnogi od njih operu sudove ili pospreme stan. Za uspešan i kvalitetan brak je izuzetno važna ravnomerna raspodela svih obaveza i poslova. Oba partnera moraju imati vremena i za uživanje, opuštanje, zabavu…

Ukoliko primetite da se Vaš brak nosi sa ovakvim problemima, a ne možete sami da ih rešite, konsultujte stručnjaka. Visina zarade zaista ne sme biti prepreka Vašoj bračnoj sreći. Umesto toga, naučite kako da raspolažete novcem. Zajedno se dogovarajte oko potrebnih i nepotrebnih troškova. Nemojte kriti novac jedno od drugog. Vi ste u zajednici i tako bi trebalo i da se ponašate. Ukoliko jedan od partnera prekomerno troši, sednite i porazgovarajte na tu temu. Donesite pravila koja će poštovati obe strane. Nemojte dozvoliti da Vas novac udalji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor