Da li ste mama koja je uvek na poslednjem mestu?

Svesno i savesno ste donele odluku da postanete mama koja se nekoliko godina neće vraćati na svoje radno mesto? Smatrate da je veoma važno da budete uz svoju decu? Ne želite da radite do šest uveče i kvalitetno viđate mališane svega 2,3 sata na dan? Zbog toga ste stisli svoj kućni budžet i ostali kod kuće da budete domaćica. Suprug radi, a Vi čuvate decu.

U početku uživate u svakom danu majčinstva. Šetate sa svojim detetom, gurate ga, nosite, mazite, uspavljujete… Ono uvek spava poslepodne i tada odrađujete sve ono što niste stigle tokom prepodneva. Iako imate jako puno obaveza vezanih za kuvanje i održavanje kuće, uvek imate vremena za svoje najmilije. Međutim, vremenom, počnete da tonete.

Svaki dan Vam je isti. Brišete, perete, peglate, kuvate, idete u nabavku, provodite kvalitetno vreme sa svojom decom. Međutim, izuzeti ste iz svih razgovora za odrasle, stalno ste umorne, imate osećaj krivice bez obzira šta radite. Vi ste majka, žena, drugarica, sestra, tetka… I sve te „poslove“ obavljate perfektno. Ali, ne znate iz kog razloga, osećate se kao da nemate vremena za sebe.

Niste umislile! U pravu ste! Većina mama se pre ili kasnije počne tako osećati. Smatra da nije dovoljno cenjena, ne doprinosi kućnom budžetu, stalno juri za decom i ne radi ništa drugo, osim što je „samo mama“. Šta god da uradi po kući, deca pokvare i uprljaju u roku od 15 minuta. I onda, sve iz početka.

Istraživanja kažu da mame koje se vrate na posao imaju mnogo više samopouzdanja od mama koje ostaju kod kuće. Bave se poslom koji vole ili barem privređuju, doteraju se, našminkaju, nisu u trenerci po ceo dan. U centru su dešavanja – upućena su u sva zbivanja, jer imaju kada da prelistaju neki dnevni list. Ovakva mama će dati mnogo bolji primer svom detetu, nego mama koja je nervozna, nezadovoljna i histerična.

Da li ćete se vratiti na posao ili ne, je u potpunosti Vaša odluka. Naravno, kada uključimo faktor budžeta, uglavnom je stvar moranja, nego stvar želje. Ali, u većini slučajeva, Vi ste te koje vrše pritisak. Vaši ukućani ne traže da sve bude savršeno i blistavo. Vaši ukućani ne zahtevaju da budete super mama. Vi ste te koje same sebi nabijaju osećaj krivice šta god da rade.

Kao i u svetu biznisa i ovde se morate izboriti za sebe, svoje potrebe i želje. Pustite Vašeg supruga da se odmori malo nakon posla. Ali, što češće možete, recite: „Idem da se kupam i sređujem u kupatilu. Nema me sat i po vremena. Ne želim da mi deca ulaze. Čuvaj ih i igraj se sa njima.“

Ma, možete raditi šta god želite. Prošetajte sami. Idite u bioskop sa najboljom prijateljicom. Sednite negde na kafu. Provozajte se. Idite same u šoping. Radite bilo šta što Vas čini srećnom. Imate pravo na to.

Sigurno ste sebi postavile izuzetno težak i zahtevan zadatak – održavanje porodice. Svako ima svojih želja, prohteva i problema. Vi svima ispunjavate želje kao dobra vila, a onda nemate vremena ni kosu da operete. Naravno, uvek ima izuzetaka u vidu nefunkcionalnih i tradicionalnih brakova gde su uloge unapred postavljene.

Zapamtite jedno pravilo: ne morate biti savršene. Ne tražite to od sebe. Ako se ne možete odupreti, imajte barem sat vremena dnevno kada ćete čitati omiljenu knjigu ili raditi bilo šta što čini Vas kao ličnost. Ne kao mamu, suprugu, poslovnu ženu… Izborite se za svoje slobodno vreme. Samim tim će svi članovi porodice biti srećni i zadovoljniji. O Vašem zadovoljstvu neću ni da govorim.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor