da-li-vi-zelite-bajku

Da li vi želite bajku?

Kada ste ušle u pubertet i počele sa prvim simpatijama, sigurno ste imale određene predstave o tome kakav Vaš momak treba da bude. U početku je to bio samo izgled: da ima plave ili zelene oči, crnu kosu, da bude visok i skladno razvijen… Što ste bivale starije i zrelije, lista željenih osobina se proširivala: trebao je da bude vredan, pametan, dobar prema Vama, snalažljiv, duhovit i zanimljiv.

Kada nas neki momak razočara ili ostavi, tada želimo da sledeći bude suprotan bivšem. Ne želimo da prolazimo kroz stvari koje se nisu završile kako treba. Postajemo opreznije i mudrije zbog škole koju smo prošle. Želimo samo da se volimo i poštujemo. Međutim, sa svakim sledećim partnerom kao da i dalje verujemo u bajku. Mi smo voljene princeze, upoznajemo princa na belom konju, nemamo nijednu životnu prepreku, nikad se ne posvađamo, deca su nam anđeli i imamo dovoljno novca za sve što poželimo.

Bez obzira koliko puta smo dobile neku tešku životnu lekciju, mi i dalje verujemo u čuda. Želimo da budemo raspoložene 24 časa dnevno. Želimo partnera koji će nas saslušati u svakoj situaciji, bez obzira koliko mali naš problem bio. Ponekad to i nije neki problem. Ali, želimo da budemo mažene, pažene i voljene u svakom trenutku.

Stvarnost je malo drugačija. Nemojte odustajati od svoje zamisli da Vaš partner treba da Vas voli, poštuje, sasluša, pruži podršku… Ne trebate se zadovoljiti vezom u kojoj se Vi ne osećate dobro. Međutim, pravu ljubav i kvalitetnu vezu ne čine samo savršene stvari. Ponekad će Vas partner iznervirati i najmanjom sitnicom. Smetaće Vam čarape na sred sobe. Nerviraće Vas neki njegov prijatelj. Podići će Vam se kosa na glavi kada zakasni na sastanak ili se ne seti godišnjice.

Ukoliko budete očekivale princa na belom konju, moraću da Vas razočaram – nećete ga sresti. Ali, zato možete naći partnera koji će Vas činiti srećnom. Voleće sve Vaše mane. Smejaće se Vašim fazonima. Voleće Vas i bez šminke, onako čupavu, kada ujutru ustanete. Smejaćete se zajedno. Šetaćete. Grlićete se i držati za ruke. Ali, biće i teških perioda. I tada će Vaš izabranik stajati na Vašoj strani. Možda neće biti idilično kao što zamišljate, jer ćete imati stambeni kredit koji jedva isplaćujete, šefa koji Vam ne da dišete, decu koja plaču jer imaju visoku temperaturu…Tu i tamo ćete imati neku svađu zbog različitih životnih pogleda…

Ali, kada stanete i razmislite, Vi ćete biti srećna osoba. Sa svim Vašim i njegovim manama koje će se savršeno uklapati. Možda će Vas neka mana još uvek nervirati, ali ćete naučiti da živite sa njom. Shvatićete da ste uz njega postale bolje, zrelije, jače… Shvatićete da Vam je lepo, iako nema leptirića u stomaku posle nekoliko godina braka. Shvatićete da živite u Vašoj bajci. Bajci koja Vama odgovara i u kojoj ste oboje zadovoljni.

Zato, nemojte tražiti nemoguće, jer ćete možda uvek ostati same. Budite realne. Razmislite šta Vam je zaista važno u vezi. Ako Vaš partner ispunjava 90 % te liste, ali Vam nedostaje onih 10% – zadržite ga. Bolje rečeno, nemojte ga puštati. Ne zaboravite da i Vi imate mane koje Vaš partner hrabro trpi. Ali i dalje je tu. Srećan što Vas je našao.

Počnite da posmatrate svet drugim očima. Možda nije sve savršeno. Ukoliko možete reći da ste srećna osoba, sigurno je dovoljno. Živite svoju bajku!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor