Kako da naučite svoju decu da se fokusiraju na izradu domaćeg zadatka

Ukoliko imate malog đaka u kući, sigurno Vam je poznato svakodnevno odugovlačenje oko izrade domaćih zadataka. Deca tada imaju razne izgovore: gladni su, žedni, piški im se, boli ih glava, umorni su… Kada im kažete da urade svoj domaći zadatak, rečenica koja Vas uvek učini nervoznim je sledeća: „Evo samo da…“ I, kreće lavina…

Odugovlačenje sa izradom domaćih zadataka, nema veze sa inteligencijom Vašeg deteta. Jednostavno, deci su mnogo zanimljivije neke druge stvari i odvlače im pažnju. Tako, ukoliko ih posmatrate dok sede za svojim pisaćim stolom, možete veoma lako pomisliti da su zaljubljeni, iako im još nije vreme za to.

Svako dete je drugačije. Zbog toga neće iste stvari upaliti kod svakog deteta. Probajte da pronađete načine koje su efikasne kod Vašeg. Ali, evo nekoliko predloga:

Pre nego što počnu izradu domaćeg zadatka, deca trebaju biti odmorna i sita. Kada se vrate iz škole, dajte im da jedu i pustite ih malo da odmore. Neka to bude pola sata ili sat vremena, nikako duže.

Isto tako, vodite računa da je Vaše dete dovoljno fizički aktivno tokom dana. Prošetajte zajedno, igrajte se u parku ili dvorištu. Mlađa školska deca još uvek imaju ogromnu energiju koju je potrebno da izbace iz sebe. Zbog toga možda neće moći dugo da sede za stolom. Biće nemirni i neće ih držati mesto. Vodite računa o tome.

Igrajte igru. Pogledajte šta Vaše dete treba da uradi. Na primer, ako procenite da mu za rešavanje određenog zadatka iz matematike treba tri minuta, uzmite štopericu i navijte je na pet. Ako uradi sve kako treba, obećajte mu neku nagradu. To nikako ne treba biti nešto materijalno, već kvalitetno i zabavno vreme. Recimo, ako uradi sav domaći za sat vremena, igraćete zajedno društvenu igru koju voli.

Obavezu podelite na nekoliko malih koraka. Ponekad će imati domaći zadatak koji će im izuzetno teško pasti. Ili će, jednostavno, imati loš dan. Tada im put do rešenja podelite u nekoliko manjih koraka. Ili neka rade domaći zadatak u nekoliko navrata tokom dana. Ovo ne treba postati svakodnevni način rešavanja, ali možete im ponekad i popustiti kada za to zaista ima potrebe.

Nemojte biti negativni. Ukoliko im domaće zadatke predstavite kao najgoru noćnu moru i oni sami će se tako postaviti prema tome. Budite vedrog duha. Budite njihov uzor. Način na koji Vi rešavate probleme, prenosite svojoj deci.

Pohvalite ih. Kada brzo i tačno završe svoje domaće zadatke, uputite im neku lepu reč: „Bravo! Svaka čast! Sve ti je tačno! Danas si baš brzo to uradio!“ Pohvala nikom nije naškodila, iako neki roditelji još uvek misle da će na taj način pokvariti svoje dete.

Dajte im snage kada odustanu. Ponekad će im neki domaći zadaci biti izuzetno teški. Tada budite tu za njih. Pokažite im da će strpljenjem i upornim radom ipak postići željene rezultate. Sednite pored njih i rešite problem zajedno. Nemojte im dati gotovo rešenje, već ih navodite da idu u potrebnom pravcu.

Radite na njihovom samopouzdanju. Svakog dana. Budite im podrška. Usmeravajte ih da rade stvari u kojima su dobri. Ali, naučite ih da će u životu biti i stvari u kojima neće biti tako uspešni i koje im ne idu. I porazi su deo života.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor