Sprečavate li svog partnera da se razvija?

Većina ljudi se plaši promena. Teži ka toplom i prijatnom gnezdu, a kada to ostvari – ne mrda iz njega. Ovakav način razmišljanja nosi sa sobom opasne probleme. Umesto da zajedno rastete i razvijate se, što je veoma bitno za Vaše potpuno zadovoljstvo, Vi se učaurite i ne napredujete. Vremenom možete postati nezadovoljni, kako samim sobom, tako i svojim partnerom ili brakom uopšte.

Svi mi prolazimo kroz različite životne faze. Sasvim je normalno da napredujemo, a nekad koračamo u mestu ili nazadujemo. Međutim, važno je da uvek težimo ovom prvom. Nova iskustva nam donose različita poznanstva i prilike, a ujedno i mogućnost promene.

Nijedna osoba ne treba imati sledeći cilj: udati se ili oženiti. Brak je institucija koja treba spontano nastati, kao rezultat ljubavi, dogovora i sloge. To ne znači da će Vas, u svakom trenutku, pratiti podjednaki životni uslovi. U jednom trenu će partner imati odličnu priliku za razvoj posla, dok ćete Vi stajati tamo gde ste. U nekoj drugoj životnoj fazi ćete Vi imati ogromnu promenu na poslovnom planu, dok će Vaš partner biti u stagnaciji.

Promene i prilike koje će Vam se pružati će biti različite. Bitno je da ih prihvatite. Isto tako, bitno je da podržite svog partnera. Možda će Vaš partner reći: „Želim da usavršim neki strani jezik.“ Vaša reakcija sigurno ne treba biti: „Šta će ti to sad?! Mator si za to!“ Vaša partnerka će želeti da počne sa časovima plesa. Podržite je u tome. Možete čak ići i zajedno.

Nemojte dozvoliti da Vas godine ograničavaju. Nikad nemojte odustajati od nečega samo zato što mislite da ste prestari ili smatrate da nešto ne priliči Vašim godinama. Nikad nije kasno. Ukoliko nemate zdravstvenu prepreku, opustite se i uživajte. Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih teškoća ili tegoba, uključite svog lekara u konsultaciju i odluku.

Nemojte se takmičiti sa partnerom. On/ona nije neko ko Vam je konkurencija. Nije važno ko je pametniji, obrazovaniji, uspešniji ili ko ima veće prihode. Važno je da u svemu tome budete zajedno. Pružite podršku onda kada je potrebna. Isto očekujte i od partnera.

Partner je neko ko treba da Vam bude vetar u leđa, a ne neko ko Vas sputava. Na kraju krajeva, iako u nečemu ne uspemo, barem smo to probali i pokušali.

Ukoliko budete konstantno kočili i držali svoj odnos u grču, postoji ogromna mogućnost da Vas partner napusti. Niko ne voli okove, preterane granice ili kontrolu. Važne odluke uvek trebate donositi zajedno, ali tako što ispitate sve moguće opcije i promene. Nemojte odmah svemu reći: „Ne!“

Ukoliko se ne razvijate ni kao individua, ni kao par, lako ćete postati dosadni jedno drugom i ući u rutinu iz koje se nećete isčupati. Zato, budite mladi duhom, probajte nove stvari. Počnite od neke nove vrste jela ili pića koje nikad do sad niste probali. Prošetajte nekim novim putem ili ulicom u koju nikad niste zalazili. Isprobajte neki novi hobi. Uradite nešto što ne liči na Vas, bez obzira koliko godina imali. Možda će Vam se i svideti. Važno je da budete zadovoljni sobom. Bez ovog uslova, ni jedan odnos neće opstati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor