da-li-vi-ogovarate

Da li vi ogovarate?

Ogovaranje se smatra društveno nepoželjnim. Uvek imamo averziju prema ljudima koji vole da „pljuju“ po drugima. Međutim, istina je da svako od nas ogovara u nekim situacijama. Neko manje, a neko više. Delimo epitete osobama koje nas nerviraju ili su nas povredile na bilo koji način.

Ogovaranje može biti krajnje bezopasno i banalno. Na primer, kada sa najboljom prijateljicom, uz kafu, komentarišemo neurednog muža, a zapravo ga volimo najviše na svetu, uprkos svim njegovim manama. Ti komentari su više slatki i smešni, nego ružni. I služe nam kao ventil. Nakon ovakvih razgovora sa bliskom osobom, osećamo se mnogo bolje.

Neka istraživanja kažu da je umereno ogovaranje zdravo. Na taj način iznosimo sve negativne emocije na videlo. Ne dozvoljavamo im da nas grizu iznutra. Biramo bliskog prijatelja i ogovaramo sve dok nam ne bude lakše.

Ogovaranje može biti i alat za zbližavanje dvoje ljudi. Recimo, ukoliko dve drugarice ogovaraju treću, one postaju bliže. Isto tako, ukoliko imate nepravednog šefa i ogovarate ga sa drugim zaposlenim licima, postajete mnogo bliži nego ranije.

Međutim, ogovaranje može biti i „otrov za dušu.“ Neki ljudi prekomerno uživaju u ovoj poslastici. Svaku situaciju i svaku osobu gledaju u nekom lošem svetlu, fokusiraju se samo na negativne stvari u svom i tuđem životu, šire netačne informacije i neprestano razmišljaju o tome. Što bih ja rekla: „Nemaju svoj život, pa moraju pričati o nečijem“.

Ogovaranje često može biti sredstvo za povređivanje drugih. Kada nekog ne volimo ili ne možemo da ga podnesemo, veoma lako upadamo u tu zamku. Opterećeni smo tom osobom, posmatramo svaki njen korak, komentarišemo svaki uspeh i neuspeh. Umesto da se usmerimo na rešavanje aktuelnog problema, mi ga samo produbljujemo i „ispiramo usta“.

Nikom nije svejedno kada čuje da ga je ogovarala neka bliska osoba. Zbog toga, prijateljstva često pucaju. Ukoliko shvatite da ste osoba koja voli intenzivno da ogovara, zapitajte se u čemu je problem. Šta Vas, zapravo, muči? Šta Vam ili ko Vam nedostaje? Da li ćete ogovaranjem rešiti bilo koji problem koji imate sa tom osobom? Umesto toga, pokušajte nešto od sledećeg:

Sednite i razgovarajte sa osobom sa kojom ste u konfliktu. Pokušajte da prevaziđete problem zajedničkim snagama. Tragajte za rešenjima. Pronađite kompromis.

Ukoliko smatrate da problem između Vas ne može da se reši, prekinite svaku komunikaciju. Svi smo mi drugačiji i ne možemo se baš svi slagati.

Nemojte činiti drugima ono što ne želite da čine Vama. Kolo sreće se okreće. Možda ćete se Vi jednog dana naći u teškoj situaciji iz koje nećete naći izlaz.

Ukoliko saznate da Vas je neko ogovarao, budite bolji od te osobe. Ne spuštajte se na njen nivo. Ogovaranje je, ponekad, zaista samo znak ogromne ljubomore ili zavisti. Ukoliko želite nešto nekome da kažete, recite mu to u oči. Možda će Vam za to trebati mnogo više hrabrosti, ali osetićete se mnogo bolje kada iz Vas ispliva bujica negativnih osećanja. Birajte reči. Za sve postoji uljudan način.

Na kraju krajeva, ogovaranje mnogo više govori o Vama, nego o osobi koju ogovarate. Razmislite o tome.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor