Zašto roditelji stalno pričaju o svojoj deci?

Ukoliko još uvek niste postali roditelj, a imate prijatelje koji to jesu, sigurno ste primetili da često slušate o njihovoj deci. Svaka kafa i svako druženje mora početi i završiti se sa pričom o pelenama, nespavanjem, mukotrpnim obrocima, flekama i svim ostalim slatkim mukama. Kada im deca malo porastu slušate o tome kako su nemoguća i bezobrazna, ali i o tome kako niko nije toliko inteligentan, lep i snalažljiv kao njihovo dete. Najučestalija rečenica je sledeća: „Nije što je moje dete, ali…“

„Znaš, ponekad kao da ima pet godina, a ne samo tri. Niko nije nacrtao tako lep crtež. Niko nije slađi od nje. Najlepša je na svetu. Prošao je skroz odličan. Upisala je balet. Dao je gol. Sunce mamino. Ljubav tatina…“ I Vi volite decu. Ali na tom crtežu ne vidite ništa više od obične šarene žvrljotine, zar ne? Pomislite: „Da, slatka je beba. Ali nije mis univerzuma.“ Smatrate da se u svemu tome preteruje i ne znate zbog čega se toliko pažnje pridaje svakom osmehu, koraku, izrazu lica…

Pitate se gde je nestala Vaša prijateljica sa kojom ste sedele u kafiću i ogovarale ceo svet? Ranije ste mogle da pričate o svim mogućim i nemogućim temama koje su uključivale posao, privatan život, zabavu i opuštanje. Sada toga više nema. Sve što je važno jeste njeno dete.

I ja sam ranije tako razmišljala. Smatrala sam da smirivanje deteta ne može biti toliko teško. Pitala sam se, kako su neki roditelji mogli da dozvole da im dete ima napade besa na sred ulice? Pomislila sam da sigurno mnoge stvari ne rade kako treba. Šta je teže od mukotrpnog učenja i završavanja dva fakulteta? Zar to nije teško i naporno?!

Pa jeste. I ponosni ste na svaki svoj uspeh. Ali, kada postanete roditelj, shvatate da ima mnooogo važnijih i težih stvari. Veoma lako naučite da radite pet stvari odjednom. Nemate više onaj luksuz u kojem ste sve vreme posvećeni sebi. Nemate mogućnost da svaki potez dugo i pametno planirate. Sve se mora uraditi odmah. Takav Vam je tempo kada postanete mama.

Ali, najbitnije od svega je da Vam ništa ne pada teško. Niste ni pomislili da nekog možete toliko voleti i da Vam neko može biti toliko važan. I sa pravom budete ponosni na svaku žvrljotinu Vašeg deteta, jer znate da je u pitanju Vaše dete. Konstantno Vas očaravaju svojim postupcima, izgovorenim rečenicama i načinom razmišljanja.

Roditelji stalno pričaju o svojoj deci jer im predstavljaju najvažniji uspeh, samim tim što su njihova. Ponosni su na sve svoje dosadašnje uspehe, ali im nijedan nije toliko važan kao njihovo dete. Roditeljstvo predstavlja istovremeno i najlepšu i najtežu životnu ulogu. Osećaj se ne može opisati rečima. Zato, imajte razumevanja za Vaše prijatelje. Oni su i dalje oni stari. Ali, desilo im se nešto što je sto puta važnije i lepše od bilo čega drugog na svetu.

Naravno, ima i roditelja koji stvarno više ne mogu razgovarati ni o jednoj drugoj temi. Ukoliko Vaša prijateljica spada u takve roditelje, nežno joj saopštite ono što želite. Ona je i dalje Vaša prijateljica koja ponekad mora saslušati i sve Vaše probleme sa posla, noćnog izlaska, dečka koji Vam konstantno ide na živce… To su Vaši problemi. I Vama su oni najteži. Imate pravo na njih.

Vaša prijateljica se sigurno neće uvrediti. Verovatno nije ni svesna da sve vreme priča samo o svom detetu. Ali, posle neprospavane noći, nijedan problem joj ne deluje toliko težak kao njen. Imajte razumevanja. Oprostite ponekad. To je ono što prijatelji rade, zar ne?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor