Da li je brak gotov kada odnosi zahladne?

Nijedna veza ne ostaje ista od početka do kraja. Počinje sa umerenim dopadanjem, nastavi u zaljubljenost, a kasnije i ljubav. Kada počnu prve prepreke, par može izabrati dve opcije: da nastavi dalje i da radi na rešenju problema, jer smatra da je njihova veza toga vredna ili da raskine. No, pre nego što se to uradi, obično se prođe kroz težak životni period.

Ko god misli da kvalitetan brak u kojem se dvoje ljudi voli prolazi bez ikakvih trzavica ili prepreka, u velikoj je zabludi. Iako svojoj deci čitamo bajke u kojima se par venča, a onda srećno živi do kraja života, u realnosti tako nešto ne postoji.

Svaki brak prolazi kroz različite životne faze. Svaka od njih ima svojih prepreka, a ukoliko ih par prebrodi, odnos postaje jači i kvalitetniji. Kada bračni par dođe na psihoterapiju ili bračno savetovanje i pitam ih šta žele da promene, većina kaže sledeće: „Voleo/volela bih da sve bude kao pre!“ Međutim, stvari ponekad ne mogu biti kao pre. Nikad više. Ali, to ne znači da je taj brak gotov.

Odnosi između bračnih partnera mogu zahladneti. Ali, to je obično rezultat dugogodišnje borbe bez ikakvih pozitivnih rezultata. Ako jedan od partnera oseti da ne može više da nastavi na ovaj način, on se povlači. Tada mu postaje svejedno. Ravnodušnost im postane svakodnevni gost. Ovakve situacije je izuzetno teško preproditi, čak i uz stručnu pomoć.

Međutim, sve dok se bračni partneri trude i žele da menjaju određeno ponašanje, nade ima. Svaki problem se može rešiti, koliko god on težak bio. Ali, ukoliko se taj problem provlačio godinama kroz Vaš brak i ukoliko je već postao obrazac po kojem Vi funkcionišete, nemojte očekivati da će stručno lice moći da ga reši za dve seanse.

Bračni partneri ponekad zaborave na sebe i svoj brak. Uhvati ih mašina svakodnevnice. Svakog dana rade na poslu, vraćaju se umorni i bave se decom. Pri kraju dana rešavaju sve ono što nisu stigli. Ne ostaje im vremena za razmenu nežnosti i osećanja ili bilo kakav iskren razgovor. Kada to primete, već su shvatili da su u krizi. Tada proradi čuven ponos i problemi su prepušteni sami sebi, a znamo da se nijedan problem nije rešio na taj način.

Ponekad se u praksi dogodi da bračni par odustane od rada na sebi. Kada ih upitate zbog čega to rade, oni kažu da je suviše teško. Ponekad zaista jeste, ali ne možete očekivati da nešto idealno funkcioniše, a da Vi ne uložite ni trunčicu volje i želje za promenom. Niko nije rekao da je brak jednostavan i lak. Ali, treba svakodnevno raditi na njemu, kako bi se održao u onom obliku koji nam se dopada i u kojem se osećamo voljeno i prijatno.

Zato, kada mi postavite pitanje: „Da li je brak gotov kada odnosi zahladne?“, uvek ću Vam reći da nije. Brak je gotov onog trenutka kada ste u potpunosti odustali od njega. Oboje. Tada nepotrebno dolazite kod psihoterapeuta i plaćate gomilu novca, jer je u tom slučaju, Vaš problem nerešiv.

Sve dok postoji volja, želja i motivacija za promenom i rešavanjem problema, brak ne može pući. Što je želja veća, problem će se pre rešiti. Bez obzira koliko on težak bio. Jer, svedoci smo da određeni brakovi uspeju da reše čak i one probleme za koje su mislili da nikad neće, na primer, prevaru. Zato, ako imate problema u braku koji Vas čine nezadovoljnim, ali još uvek mislite da postoji nada za njihovo prevazilaženje, javite se stručnom licu koje može da Vam pomogne. Tek kada ste uradili sve, možete reći: „Zaista je gotovo!“

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor