Koliko poštujete svoju decu?

Nakon ovakvog naslova, možda će neki od Vas odgovoriti: „Dete treba da poštuje mene! Treba da se zna ko je autoritet! Roditelji se moraju poštovati! Daću ja njemu! Dok je pod mojim krovom, radiće kako ja kažem!“ U pravu ste! Dete treba da poštuje svog roditelja! Ali, to ne isključuje činjenicu da i Vi morate poštovati njega!

Koliko puta Vam se dogodilo da negde kasnite zbog odugovlačenja svog deteta? Koliko puta ste ga kaznili zato što Vas nije poslušalo? Koliko puta je histerisalo zato što nije dobilo ono što je želelo? Koliko puta Vas je slagalo?

Doslednost i granice koje postavljate detetu su zaista važne. Sa ovim pravilima počinjemo rano, dok su još uvek mala. Ali, da li smo realni u svim svojim zahtevima?

Na primer: kažete svom detetu da je vreme ručka. Pošaljete ga u kupatilo kako bi opralo ruke. Međutim, ono gleda crtani i počinje da se buni. Rasprava traje neko vreme, ali Vas dete i dalje nije poslušalo. Ubrzo se iznervirate i šaljete u ćošak. Na kraju niko ne biva zadovoljan.

Koliko traje crtać koji je dete gledalo? Pet, deset minuta? Da li Vam to vreme zaista igra ulogu u nečemu? Dete želi da završi nešto što je započelo. I to je u redu. Nemojte ga prekidati u tome. Bolje mu recite sledeće: „Kada se završi crtani, operi ruke i dođi da ručaš.“ Poštujte njegovo vreme. Ali, ako sledi još jedan crtać, nemojte mu popuštati. Dogovor je dogovor. Trebao je samo prvi da se završi.

Koliko puta ste trebali da krenete u šetnju, a Vaše dete je želelo da crta? Scenario se ponavlja. Gubite živce, počinje plakanje i više Vam nije ni do čega. Pustite dete da završi započeti crtež. Recite mu: „Kada završiš crtanje idemo u šetnju.“ Videćete da će Vam neke stvari pasti mnogo lakše, a obe strane će biti zadovoljne.

Dete uči od Vas. Imitira Vaše ponašanje, reči, pokrete… Poštovanje se isto uči. Ne rađamo se sa njim. Pokažite mu da Vam je važno ono što želi, ukoliko je to nešto dobro i društveno prihvatljivo. Ukoliko želi nešto što nije dobro, objasnite mu zbog čega to ne može dobiti. I budite uporni i čvrsti.

Dajte mu mogućnost izbora. Na taj način ćete lakše izaći na kraj sa njim. Na primer, ako dete treba da popije šolju mleka pre spavanja, imate dve opcije. U prvoj možete reći: „Moraš popiti ovo mleko!“ U drugoj mu nudite mogućnost izbora: „Da li želiš da piješ mleko iz plave ili zelene šolje?“ Probajte. Videćete da će Vam barem neke stvari u vaspitanju ići brže i lakše.

Svakom detetu je potrebna disciplina, doslednost i granice. Međutim, potrebno im je i mnogo ljubavi, pažnje i podrške. Da li i Vi sve naučite iz prvog pokušaja? Koliko puta ste padali dok niste naučili da hodate? Koliko Vam je trebalo da naučite da vozite bicikli?

I Vašem detetu je potrebno vremena. Potrebno mu je mnogo Vašeg strpljenja. Ukoliko budete kreativni i zabavni, dete će pre naučiti ono što želite. I nećete baš svakog dana padati sa nogu od umora i iscrpljenosti.

Zato, poštujte Vaše dete. Budite realni u svojim zahtevima. Prilagodite ih dečijem uzrastu. Naučite veštinu pregovaranja. Ali, nemojte konstantno popuštati i dopustiti da rade šta god žele! Oni nisu mali vojnici. Oni su samo deca koja vole zabavu. Vi ste bili isti. Kada odrastu biće dovoljno vremena da obavljaju stvari zato što moraju!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor