Kako se vaše dete oblači?

U sećanju mi je ostala jedna izrazito zabrinuta mama. Došla je zbog svog devetogodišnjeg sina koji ne zna sam da se obuče. On oblači letnju majicu čak i kada je hladno ili pada kiša. Ona ga stalno opominje, ide za njim i presvlači ga. Pitala sam je kada je počela da mu prepušta odluku o samostalnom oblačenju… Odgovor je bio: „Čim je napunio devet godina…“

Na ovaj način sigurno nećete razviti samostalnost. Sasvim je prirodno da je svaki roditelj zabrinut i za najmanju sitnicu koja se tiče njegovog deteta. Ali, to ne znači da sve trebate raditi umesto njega. Ukoliko dete shvati da ste uvek tu i da ćete popraviti sve njegove greške, zašto bi se trudilo da nešto uradi samo? Šaljete mu poruku da je nesposobno i da ništa ne može bez Vas. Zbog toga nastavlja sa istim ponašanjem, čak i kada to više nije primereno njegovom uzrastu.

Svaki roditelj je iskusio koliko dugi mogu biti dečiji pokušaji oblačenja. Ono naopako oblači čarape, jaknu, obuću… Pokušava da zakopča dugmiće… Uvek izabere kombinaciju koja se nimalo ne slaže… Ali, pustite ga. Verovali ili ne, ovo je još jedan način za izgradnju dečije ličnosti i samopouzdanja.

Loše odevne kombinacije. Sigurna sam da nećete pustiti dete bez jakne i kape kada je napolju sneg. Ono baš želi tu majicu koja mu jedva prekriva trbušak. Ali, ako je napolju toplo i ono želi dve boje koje se nikako ne slažu, dopustite mu. Zar Vam je to zaista važno? Njemu jeste. Ono dobija poruku da je važan njegov ukus, želja i izbor. To je jedan od načina jačanja samopouzdanja Vašeg deteta.

Ono samo želi da obuče šarape. Sigurno znate koliko dugo ovo može potrajati. Ali, dopustite Vašem detetu da pokuša. Drugačije neće naučiti. Nemojte mu govoriti: „Ne možeš sad! Žurimo! Još uvek ne znaš to! Pusti mene! Ja ću!“ Neka dete samo pokuša. Ukoliko vidite da je već počelo da gubi strpljenje, pitajte ga da li mu treba Vaša pomoć. Nemojte se nervirati, jer je to još jedan način da se dete suoči sa frustracijom. Pokažite mu svojim primerom kako da se nosi sa njima, jer će ih sigurno biti u nekom momentu njegovog odrastanja.

Vaše dete je u nekom momentu sigurno poželelo samo da zakopča dugmad na jakni ili džemperu. I u ovoj situaciji je veoma štetno to raditi umesto njega. Na ovaj način, dete razvija finu motoriku. Možda će uspeti, možda i ne, ali pustite ga. Pokažite mu kako se to radi.

Pokažite mu kako se vezuju pertle. Neće naučiti iz prvog puta. Ali, budite uporni i strpljivi. Pratite svoje dete. Kao i svako od nas i ona su različita. Neka će pokazati jaku volju i upornost, dok će druga želeti da sve radite umesto njih.

Ukoliko im obećate neku nagradu za postignut uspeh, nemojte ih razočarati. Ispunite im ono što ste obećali. Na taj način ih učite da mogu da Vam veruju. Kako nauče sa Vama, tako će se ophoditi i prema drugima.

Podstičite ih i pustite da se potrude. Ne možete oblačiti dete do devete godine, a onda se čuditi zbog čega ne zna da se obuče i zbog čega ne želi ni u čemu da se potrudi. Neke stvari su do samog deteta, ali je mnogo veći broj situacija koje zavise od nas i našeg stila vaspitanja.

Budite njihovi učitelji. Pokažite im na koji način se rešavaju problematične situacije. Imajte debele živce i puno strpljenja. To je jedini put do njihove samostalnosti i visokog samopouzdanja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor