kiss-1054326_1280

Da li ste u odgovarajućoj ljubavnoj vezi?

Svaka ljubavna veza je priča za sebe. Čak smo i mi sami drugačiji sa različitim partnerima tokom života. Sa jednim smo nesigurni, sa drugim tolerantni, sa trećim hiperaktivni… Dok faza zaljubljenosti traje – sve je u redu. Međutim, nakon toga nailaze i prve prepreke, a Vi se pitate da li da ostanete ili pobegnete glavom bez obzira…

Naš partner je neko ko nam odgovara. U svakom smislu te reči. To ne znači da će Vam cvetati ruže 24 časa dnevno. I srećni parovi se posvađaju. I kod njih postoje stvari u kojima se ne slažu. Ali, oni pronađu način kako da ih reše.

Ne morate čitati brojna ostraživanja. Ne morate se opterećivati brojkama i procentima. Ne morate učestvovati u dugim psihološkim testiranjima kako biste dobili odgovor na pitanje iz naslova. Dovoljno je da sebi postavite jedno jedino pitanje: „Da li je jednostavno ili teško?“

Pri tom, ne mislim da se nalazite u ružičastoj bajci sa omiljenim princem i da nemate nijedan jedini pravi životni problem… I srećni parovi imaju problem sa novcem. I oni rade po ceo dan. Deca ih izluđuju. Šefovi i rokovi, takođe. Oni su isto neispavani, umorni ili zabrinuti.

Ali, njihov emotivni odnos je jednostavan. Znaju šta da očekuju od svog partnera. Nemaju problem kada trebaju reći: „Ta haljina ti ne stoji.“ Otvoreno razgovaraju kada iskrsne neki problem. Ne kriju ništa od svog partnera. Znaju da će u svakom trenutku imati nekog iza sebe.

Znaju da je njihov partner neraspoložen kada je neispavan. Ali, isto tako, taj neispavani partner ima razumevanja kada ste Vi gladni i nervirate sve oko sebe. Oduševljeni su svim Vašim vrlinama, ali su uz Vas kada pokažete i drugu stranu medalje.

Kada ste u odgovarajućoj ljubavnoj vezi, znate da u svakom trenutku možete biti svoji. Nemate potrebu da igrate igrice ili glumite. Ne stidite se da jedete prstima. Ne jurite ujutru da se očešljate ili operete zube. A partner Vas voli baš onakve kakvi jeste.

Svaki odnos se menja. Iz perioda u period ljubav menja svoje oblike. Ponekad se ušuškamo. Ponekad se malo moramo trgnuti i potruditi. Ali, važno je konstantno ulagati. Na ovaj ili onaj način.

U odgovarajućoj ljubavnoj vezi ste srećni do neba kada Vaš partner postigne dugo željeni cilj. Ali, isto tako, neraspoloženi ste kada u nečemu nije uspeo. On to isto radi za Vas. Ne merite. Ne pamtite. Ne računate. Ukratko, ne koristite matematiku. Nemate potrebu za tim.

Čak i kada se svet oko Vas ruši, znate da imate gde da se sakrijete. Čak i kada imate „tmurne dane“, pa se posvađate sa svima, uključujući i Vašeg partnera, Vi znate da ćete taj problem zajednički rešiti.

Sa pravim partnerom možda ne ide baš sve kao podmazano u svakom trenutku, ali Vi ste zadovoljni. Rastete. Razvijate se. Sviđate se sebi. Zadovoljni ste sobom. Dopunjujete se međusobno. Znate da imate loših dana. Ali, isto tako, znate da ćete ih zajedno prebroditi.

I što je najvažnije, sa pravim partnerom i odgovarajućom ljubavnom vezom se ne pitate da li je to to, već „to“ živite zajedno sa njim/njom. Ne razmišljate o kraju. Ne razmišljate o razlazu. Živite. Jednostavno. U kakvoj se Vi vezi nalazite?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor