Šta je pozitivno roditeljstvo?

Pozitivno roditeljstvo je pojam koji se sve više pominje u krugu stručnjaka, škola, vrtića, ali i među samim roditeljima. Verujem da ste isprobali milion saveta i metoda kako bi svoje dete pravilno vaspitali. Pitate se u čemu grešite? Vaše dete je i dalje nestašno, neposlušno, nevaljalo? U nekim situacijama želite da propadnete kroz zemlju od stida?

Verujte da niste jedini. Svaki roditelj se u nekim situacijama tako oseća. Detetu treba mnogo ljubavi i strpljenja. Ali, veoma je važno da mu osim ljubavi pružite i doslednost prilikom vaspitanja. Evo nekih primera pozitivnog roditeljstva:

Bitan je izbor Vaših reči. Recimo, umesto što koristite kratko i jasno „NE“, probajte sa kraćim objašnjenjima. Nemojte reći: „Nemoj da ideš tamo!“ Umesto toga viknite: „Stani!“ Umesto: „Nemoj bacati tu lutku!“ Probajte: „Možeš slomiti svoju lutku. Čime ćeš se tada igrati?“ Umesto: „Nemoj se derati!“ Budite konkretni i recite: „Molim te, pričaj tiše. Tako ću te bolje razumeti.“

Prilikom vaspitanja male dece moramo biti konkretni. Nije dovoljno da im govorimo ono što ne smeju raditi. Moramo im pokazati šta da rade umesto toga. Na primer, dvogodišnje dete viče: „Mama, hoću mleko!!!“ Vi mu recite: „Doneću ti mleko kada mi budeš lepo tražio.“ Ukoliko još uvek ne razume, objasnite mu kako treba da traži: „Mama, molim te, donesi mi mleko.“

Budite uporni i strpljivi. Vaše dete neće odmah prihvatiti nove oblike ponašanja. Trebaće mu vremena. Ali, ukoliko budete nagrađivali lep način, ono će ga ranije usvojiti.

Pokušajte da nagradite dete svaki put kada u nečemu uspe. Bez obzira kolika sitnica to bila. Ne trebate se kreveljiti i napraviti žurku zato što se lepo javio komšinici u zgradi, ali mu dajte do znanja da ste to primetili. Recimo: „Lepo je što se javljaš ljudima u zgradi. Dobar si dečak.“ Ili: „Baš lepo što si sklonio svoje igračke. Mnogo si mi pomogao.“

Ne zaboravite, Vi ste uzor svom detetu. Ukoliko se stalno svađate sa svojim suprugom i vičete jedni na druge, ne možete očekivati od deteta da rešava probleme na tih i staložen način. Bez obzira koliko mu Vi to govorite. Osim verbalnog uputstva, morate mu i pokazati kako da se ponaša i kako da se obraća drugim ljudima. Poštujte svoje dete ukoliko želite da ono poštuje Vas.

Koristite igru kao vaspitni metod. Recimo, možete maziti lutku i na taj način pokazati detetu kako se brine o drugima. Isto tako, možete pričati priče u kojoj ćete stavljati naglasak na određene načine ponašanja koja želite da približite i svom detetu. Recimo: „Mala devojčica uvek skloni svoje igračke. Zbog toga je mama poljubi i nagradi.“ Ili: „Vidiš kako se ovaj dečak lepo igra sa svojim drugarima? On im je pozajmio svoje igračke i sada su svi srećni.“

Deca su i te kako svesna sveta oko sebe. Ona mnogo toga primećuju. Pa čak i onda kada to ne razumeju. Ukoliko ste često nervozni, umorni, neraspoloženi ili besni, šaljete negativnu poruku svom detetu. Ono će i samo početi tako da se ponaša. A to zaista ne želite, zar ne?

Nađite vremena za sebe i svoju porodicu. Provodite kvalitetno vreme zajedno. Igrajte se, družite i smejte. Budite i Vi veliko dete koje je uglavnom veselo i nasmejano. Na taj način će i Vaše dete biti srećno.

Probajte neke od primera pozitivnog roditeljstva. Izmislite Vaše primere i metode. Budite kreativni. Posle određenog vremena ćete biti ponosni na sebe i svoje dete. Pokažite deci kako da budu srećna i zadovoljna.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor