Oko čega se najčešće svađaju mladi roditelji?

Kada prvi put postanete roditelj, mnoge stvari ne znate. Iako ste čitali o tome da će Vam se ceo svet okrenuti naglavačke, niste ni sanjali koliko će to zaista biti. Osim toga što Vam je sve prvi put, Vi ne spavate. To dodatno pojačava nervozu i nezadovoljstvo.

Novopečena mama je prošla kroz veliki stres prilikom porođaja. Hormoni još uvek divljaju, beba plače i često se budi. Odmora nema, jer se hrani na svaka dva, tri sata. Još ako krenu grčevi i zubići, ne znate gde udarate.

Bračni partneri počinju da se svađaju. Mama počinje da krivi tatu za sve probleme. Smatra da se on ne bavi dovoljno detetom, ne ume da mu promeni pelene, ne zna kako pravilno da drži bebu, ne zna kako da je kupa, itd.

Povucite ručnu. Sada Vam je sve novo. Sve će se vratiti na staro. Naučićete sve vezano za bebu. Nekom će trebati manje, a nekom više vremena. Suzdržite se od komentara: „Pomeri se. Ti to ne znaš. Ja ću.“ Oboje ste roditelji. Prirodno je da je mama u nekim stvarima više uključena, na primer: dojenju. Ali, to ne znači da tata ne želi da se uključi. Samo mu trebate dati prostora i poverenja.

Druga česta tema koja podstiče svađu jeste isključenost partnera. Mlada mama je svaki tren vezana za bebu. Imaju milion aktivnosti koje rade zajedno. A tata se oseća isključeno. Nema više pažnju svoje partnerke. Sve je usmereno ka malenom stvorenju. Zbog toga se partner može osećati nepoželjno. Odlazi od kuće da popije piće sadrugarom. A to podstiče novu svađu. Partnerka mu prebacije: „Nisi tu kada si mi potreban! Sve ja radim! Ne želiš da se uključiš! Nisi ni od kakve pomoći!“

Polako. Novi ste u ulozi roditelja. Kada beba zaspi, lezite zajedno i razgovarajte. Raspodelite uloge i obaveze. Dogovorite se ko će šta raditi i držite se tog rasporeda. Tako ćete oboje biti uključeni i imaćete barem malo vremena za odmor.

Treća česta tema svađe jesu partnerovi roditelji. Ponekad želite da odmorite, a neko od bake ili deke je uvek tu. To Vam smeta. Osećate da gubite svoju slobodu i privatnost. Zbog toga dočekujete svog partnera paljbom. I sve pršti kao vatromet: „Tvoja mama je stalno tu! Ne mogu ni malo da se opustim! Reci joj da ide malo kući!“

Kada prođu prve nedelje, dogovorite se kada primate posete. Neka svako od Vas kaže svojim roditeljima. Bez svađe i rasprave. Recite samo da želite da se odmorite.

Kuća Vam je u haosu. Niste navikli na toliki nered. Ali, zaista nemate kada da spremate. Zbog toga potražite i prihvatite svaku vrstu pomoći. Neka Vam roditelji uskoče oko bebe ili spremanja stana. Ukoliko to nije moguće, zamolite najbolju prijateljicu ili komšinicu. Svaka pomoć je dobrodošla.

Ne brinite. Uskoro ćete se na sve navići. Vaša beba će početi lepo da spava. Čak i ako ne bude tako, navići ćete se na manjak sna. Ali, uglavnom se sve stiša nakon prvih nekoliko nedelja. Izdržite. Ne zaboravite da ste jedno drugom najveća podrška. Sada ste potrebni jedno drugom više nego ikad. Zato, nemojte to odbaciti. Sednite i razgovarajte o svemu što Vas muči.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor