Kako reagovati na mesečarenje vaše dece?

Mesečarenje ili hodanje u snu je jedan od poremećaja spavanja. Događa se u dubokoj NREM fazi sna, obično u ranom delu noći. Najčešće se pojavljuje između pete i petnaeste godine života, mada može trajati i do zrelog životnog doba. Dete hoda kroz kuću ili stan obično otvorenih očiju, iako spava. Može biti vešto u izbegavaju svih predmeta, jer poznaje prostor u kojem se kreće. Dete uglavnom ne reaguje na Vas i pitanja koja postavljate i veoma ga je teško probuditi.

Ujutru se ne seća svog „izleta“ niti bilo čega što je tokom noći radilo, zato što je spavalo. Ali, kad se hodanje u snu završi, oni se mirno vrate u svoj krevet. Iako su im oči otvorene, oni misle da su u drugoj prostoriji ili čak nekom drugom mestu. Mesečarenje ne obuhvata samo hodanje u snu. Ponekad deca mogu sedeti na svom krevetu i ponavljati neke radnje ili pokrete.

Iako roditeljima ovo stanje izgleda strašno, nema potrebe za panikom. Poremećaj uglavnom prestaje sam od sebe. Može se desiti samo nekoliko puta. Ukoliko je često, potražite pomoć pedijatra. On će Vam dati sve neophodne savete. Ponekad se savetuje buđenje u određenim vremenskim intervalima, a retko se daju i lekovi.

Uzroci ovakvog stanja mogu biti stres, bolest i povišena temperatura, umor, isprekidan san, kao i delovanje određenih lekova. Ukoliko ste Vi ili Vaš suprug mesečarili dok ste bili dete, postoji verovatnoća da će i Vaše dete to činiti. Ali, to nije pravilo.

Najvažnije što možete uraditi jeste da sprečite povređivanje. Uklonite sve oštre predmete. Dete koje mesečari ne treba spavati na krevetu koje se nalazi na spratu. Dete ne mesečari samo po stanu, već može izaći i napolje. Osim što ćete ukloniti sve predmete na koje se može saplesti ili povrediti, veoma je važno da dobro zatvorite i zaključate sva vrata i prozore i sklonite ključeve na neko detetu nepoznato mesto. Ukoliko Vaše dete zna da vozi, uklonite i ključeve od kola. Obezbedite i sve stepenice i postavite ogradu.

Kada rešite sve probleme koji se tiču bezbednosti, uradite i sledeće: provedite što više svog vremena sa detetom pre spavanja. Čitajte mu lepe i opuštajuće priče. Razgovarajte sa njim o svim problemima koji su se eventualno dogodili tokom dana. Ovaj razgovor ne treba ličiti na ispitivanje, već treba biti spontan i opuštajuć za oboje.

Potrudite se da dete ne bude premoreno, već da na vreme ode na spavanje. Utvrdite rutinu i pridržavajte se nje. Veoma je važno da dete svakog dana ustaje i leže po utvrđenom rasporedu. Na taj način ćete mu obezbediti dovoljno odmora i razvoja.

Svedite buku na minimum, koliko god je to moguće (ovo je prosto nemoguće izvesti u nekim delovima grada). Ukoliko volite da pogledate neki film kada dete zaspi, stišajte tv i neka to obavezno bude u drugoj prostoriji. Nemojte dozvoliti da dete gleda uznemiravajuće scene pre spavanja, jer će biti uznemireno.

Iako hodanje u snu može izgledati zastrašujuće, potrudite se da ujutru prepričavate ove događaje uz umerenu i prikladnu dozu humora. Nemojte dozvoliti da Vaše dete oseti zabrinutost, jer se može dodatno stresirati bez potrebe. Mesečarenje u većini slučajeva prolazi bez ikakvih komplikacija po Vaše dete.

O. B.

Diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor