Šta je zaista potrebno vašoj deci?

U našoj zemlji mnogi roditelji žive teško. Jedva sklapaju kraj sa krajem. Rade i po dva posla. Rade sve što mogu kako bi svojoj deci pružila ono najosnovnije. Kada mame dođu umorne sa posla, kratko se posvete svojoj deci i krenu u spremanje, kuvanje, peglanje…

Suprug me često pita: „Zbog čega toliko spremaš?“ A ja ne znam gde ću pre. Imam još milion stvari. Iako znam da će za dvadeset minuta stan opet izgledati kao da nas je neko opljačkao (ne daj, Bože!). Da li Vam ovo zvuči poznato?

Rastrgani smo na nekoliko strana. Želimo da uradimo sve, iako znamo da to nije moguće! I konstantno opravdavamo svoj perfekcionizam: „To radim zbog dece! Mora sve biti čisto! Obezbeđujemo im bolje sutra!“ Zaboravljamo na najvažniju stvar: deci smo potrebni mi!

Potrebni su im roditelji koji se često smeju! Ukoliko želite da Vam deca budu srećna i pozitivna, morati i Vi biti takvi. Ona se moraju osećati sigurno, zaštićeno i spokojno. To nećete uspeti ukoliko ste u konstantnom grču bojeći se sutrašnjeg dana! Opustite se! Neće se dogoditi smak sveta ako sudovi ostanu prljavi dva sata duže!

Potrebni su im roditelji koji se vole! Ukoliko mislite da možete sakriti svoje nezadovoljstvo i ljutnju od dece, grešite! Ona to osećaju i znaju! Zbog toga rešite probleme koje imate sa svojim partnerom. Napravite kompromis! Zaboravite ponos! Oprostite! Razgovarajte! Samo se malo treba potruditi!

Potrebni su im roditelji koji su tu! Ali, ne na način koji Vi zamišljate. Ne možete jednom rukom kuvati, drugom prati sudove, slušati vesti i svoje dete koje Vam priča doživljaje iz škole! Posvetite se svojoj deci! Odmorite sat vremena. Neka Vam samo ono bude važno u tom trenutku! Nemojte misliti na obaveze koje Vas čekaju! Saslušajte svoje dete! To je jedini način da izgradite dobar odnos!

Organizujte porodična druženja! Deci su potrebni bate, seke, ujke, stričevi, bake, deke, kumovi! Svako od njih će imati nešto dragoceno da pruži Vašem detetu! Svako od njih ima neku svoju priču, veštinu, sposobnost koja će Vam prijati! Druženja se ne trebaju organizovati samo vikendom ili praznikom!

Slušajte muziku! Neka Vam često bude veselo u domu! Recimo, napolju je hladno, Vi trebate da peglate, a Vašem detetu je dosadno… Pustite neku muziku! Igrajte dok peglate! Uključite Vaše dete u neku aktivnost! Mnogo toga zaista zavisi od Vas i Vašeg raspoloženja. I dosadno spremanje može biti zabavno ukoliko to želite!

Roditelji misle da je najvažnije obezbediti materijalne stvari! Mnoga deca danas imaju najnovije mobilne telefone, televizore, skupu garderobu i skupe igračke. Ali, deca ove poklone zaborave nakon pola sata! Ono ćega će se uvek sećati jeste kako su se osećala, kako su provodila svoje vreme sa Vama! Skačite! Golicajte se! Gledajte crtaće i filmove zajedno! Šetajte! Ležite na tepihu! Grlite se i mazite! Čitajte knjige zajedno!

Znam da je teško i da jedva gurate do prvog u mesecu. Ali, uprkos svemu tome, Vi ste roditelji. Odgovorni ste za razvoj i detinjstvo Vaše dece. Priuštite im ono što im zaista treba, a to je topao dom u kojem vladaju dobri odnosi među svim članovima porodice! Taj osećaj im pruža sigurnu budućnost, a ne novac!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor