Izlažite decu svakodnevnim situacijama

Kada postanemo roditelji, mnoge stvari i situacije su znatno otežane ili su moguće jedino ako nam neko pričuva dete. Baka ili komšinica su uvek dobrodošle kada trebamo da idemo u nabavku ili obavljamo bilo koje druge obaveze, kao što je odlazak u banku i plaćanje računa.

Da se ne lažemo, nije nemoguće povesti dete u takve „avanture.“ Samo je lakše i brže kada sve to obavljamo sami. Problem je u nama, a ne u deci.

Naravno, ukoliko je hladno i vlada period raznih virusa, dete ne trebate voditi na veće skupove. Ali, ne možete ga ni večno držati u staklenom zvonu. Recimo, kada plaćate račune možete stajati u redu i po sat vremena. Ko zna ko ima kijavicu ili neku vrstu gripa. Dete Vam se i tamo može razboleti. Ista je situacija i sa tržnim centrima, igraonicama, igralištima…Da li možete izbegavati sva ova mesta prvih nekoliko godina?

Ukoliko Vam je dete zdravo, vodite ga svuda. Na taj način može naučiti mnoge stvari. Recimo, stojite u redu i želite da uplatite internet ili kablovsku. Uvek će se naći neko kome se žuri, neko ko želi preko reda, neko ko se raspravlja, neko ko na bilo koji način oseća nepravdu. Dete treba biti izloženo takvim situacijama. Kako će drugačije naučiti da postoje različiti ljudi? Ono treba da nauči kako da se snalazi i u neprijatnim situacijama. Svet nije ružičasto mesto i važno je da dete postane svesno sve više stvari oko sebe. Recimo, ako imate dvogodišnje dete, ono će Vas sigurno pitati: „Mama, zašto onaj čika viče? Zašto se onaj čika gura? Zašto je ona baka sela na stolicu?“ Vi ćete (dok čekate u redu) iskreno (ili manje iskreno) odgovarati na sva njegova pitanja. Na taj način dete mnogo može naučiti.

Ukoliko zajedno idete u nabavku dete će mnogo toga naučiti o namirnicama i svim ostalim proizvodima koji su nam svakodnevno potrebni. Naučiće da se svi ti proizvodi moraju kupiti i da ćete prodavačici na kasi dati određenu sumu novca. Naučiće pojmove kao što su skupo ili jeftino (naročito u našoj zemlji). Kada bude bilo malo veće, možete ga naučiti i štednji za određenu igračku ili nešto drugo što bude želelo.

Mnogo toga može naučiti o raznovrsnim zanimanjima. Recimo, može otići sa Vama kod krojačice i videti šivaću mašinu, konac, igle, razne tkanine… Sa tatom može otići do pumpe za gorivo ili kod vulkanizera da provere gume…

Može ići sa Vama do pijace i probijati se kroz svu onu gužvu. Naučiće kada treba da stane, naučiće da propusti starije osobe, itd.

Nemojte držati decu u staklenom zvonu. Ne može se sve naučiti iz knjiga. Dete treba milion stvari i da oseti. Da, slažem se sa Vama, mnogo je teže. Ali, kad je roditeljstvo bilo lako? Malom detetu nije potrebna samo igra sa vršnjacima i igračkama u četiri zatvorena zida. Ni ne znate koliko mogu naučiti i na svim ostalim mestima, zahvaljujući Vašem ili ponašanju drugih ljudi.

Obavljanje obaveza sa detetom je mnogo teže i sporije, ali Vi i na taj način provodite vreme sa svojim detetom. Uvek ga možete animirati nekom pričom ili situacijom. Ono će uživati u posmatranju sveta oko sebe i nemojte ludeti ako počne da trčkara po prostorijama pošte ili banke. Dete je u pitanju. A iznenadićete se koliko su ljudi uviđajni i puštaju Vas preko reda zbog toga što ste sa malim detetom.

Izlažite decu svakodnevnim situacijama. Osim što će naučiti mnogo toga o pojedinim stvarima, situacijama i ljudima, naučiće i kako da poštuje svoje roditelje i svo ono vreme koje mu posvećujete.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor