da-li-isto-vaspitavate-svako-vase-dete

Da li isto vaspitavate svako vaše dete?

Kada razgovarate sa roditeljima, često čujete priče u kojima se žale kako je sa prvim detetom sve išlo kao podmazano, a onda se rodilo drugo sa kojim više ne znaju šta da rade. Ili obratno. Sve u svemu, jedno dete „ne valja“.

Porodica je najvažniji sistem u kojem se dete razvija iz dana u dan. Ono prati naše pokrete, ponašanja, reakcije, a ponekad upije i ono što smo rekli. Roditelji se često nađu u dilemi kada shvate da su veoma uspešno prošli određene faze sa prvim detetom, a sa drugim ništa „ne pali.“

Pitate se zbog čega je to tako? Zaista je važno na koji način vaspitavamo svoju decu: kako ćemo reagovati u problematičnim, konfliktnim, stresnim, ali i svakodnevnim situacijama. I kada sve to već jednom prođemo sa prvim detetom, mislimo da će nam sa drugim biti mnogo lakše jer smo sada već pokupili svu pamet sveta.

Istina je malo drugačija. Svako dete ima svoj sklop ličnosti koji je karakterističan samo za njega. Svako dete je drugačije i individua je za sebe. Svojim vaspitnim metodama, razgovorima, savetima, ponašanjem, utičemo na to kako će se ono dalje razvijati.

Istina je da različiti ljudi iz nas „izvlače“ različite reakcije. Sa nekima se prosto nađete na istoj talasnoj dužini i prija Vam prisustvo te osobe. Zbog toga se sa njom i družite. Neki drugi Vam pak ne prijaju, nerviraju Vas i izvlače ono najgore iz Vas.

Iako ste mislili da to ne može biti slučaj sa Vašom decom, pogrešili ste. Svojim ponašanjem i svojom individualnošću deca iz Vas izvlače različite reakcije. Možda je prvo dete bilo izuzetno mirno i tiho, kako ste ga ostavili, tako ste ga i našli. Zbog toga niste imali nikakvih problema i uloga roditelja Vam uopšte nije teško padala. Sa drugim detetom već nije bilo tako. Ono je veoma razdražljivo, živahno, sve ga zanima, radoznalo je, postavlja milion pitanja, svuda se penje, itd. Samim tim i Vi bivate drugačiji roditelj, nego što ste bili sa prvim detetom. Počinjete da vičete, da ga kažnjavate, ali i dalje ništa…

Isto tako, možda ste sa prvim detetom bili u nešto drugačijoj situaciji. Možda ste imali pomoć roditelja, imali lakši posao, bili u boljim odnosima sa svojim bračnim partnerom, imali više novca… Sve to utiče na Vas kao osobu. Samim tim i na Vaše dete.

Umesto da koristite iste metode koje ste koristili sa prvim detetom, zastanite malo. Oslušnite svoje dete. Možda će mu više prijati da pokušate nešto novo. Posle određenog vremena, svaki roditelj shvata da su mu deca različita. Zna da će prvo dete otići da uči ako mu se ukinu igrice, dok je drugom potrebno da se istrči u dvorištu, pa tek onda da se posveti svojim obavezama.

Na uspešnost u vaspitnim stilovima utiče i kvalitet bračnih odnosa. Vi i Vaš partner morate biti dosledni i nastupati zajedno. O svemu što se sme ili ne sme, morate se unapred dogovoriti i nijedan ne sme narušiti autoritet drugog. Ne sme jedan roditelj biti strog, a drugi izuzetno popustljiv. Na taj način zbunjujete svoje dete, ali ono posle određenog vremena lako nauči da manipuliše. A to sigurno ne želite. Pratite svoje dete. Razgovarajte sa njim. Provodite što više kvalitetnog vremena sa njima. Na taj način ćete ih bolje upoznati i stvoriti bolji odnos.

O. B.

Diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor