moj-djak-prvak

Moj đak prvak…

Iako deca prolaze kroz različite psihološke testove, kako bi se utvrdila njihova spremnost za polazak u školu, roditelji se često osećaju mnogo gore nego njihovi mališani. U glavi im se neprestano vrti milion pitanja: „Šta ako mu bude teško? Šta ako počne da plače? Da li da mu pomažem oko domaćih zadataka? Šta ako bude loš učenik? Šta li uopšte jede u toj školi?“

Pričajte mu o svim zanimljivostima koje nosi polazak u prvi razred. Objasnite mu da će upoznati nove drugare, učitelja ili učiteljicu koje treba da sluša i poštuje… Pričajte mu o sedenju u klupi, malom i velikom odmoru. Pre nego što krene u školu, možete nekoliko puta prošetati do iste, kako bi se upoznao sa njenim izgledom. Važno je da dete ne bude totalno izgubljeno. Čak i ako bude, nema veze. Budite uz njega.

Smirite se. Niste jedini roditelj koji ima hiljadu dilema u vezi svog đaka prvaka. Vaše dete treba da se navikne na novu sredinu, učitelje, decu, obaveze i zadatke koji se pred njim postavljaju. Umesto da paničite i strahujete za svaku sitnicu, saberite se i budite tu kada im trebate. Za sve nejasnoće, obratite se nadležnom učitelju i obavezno prisustvujte svim roditeljskim sastancima.

Vašem detetu je potrebno malo vremena. Svakodnevni život mu ne čini samo igra sa drugarima i omiljenim igračkama. Ono sada treba mirno da sedi 45 minuta (koliko traje jedan čas), sluša učitelja, vežba da čita, piše, računa. Iako ga je predškolska ustanova već pripremila, sada svi zadaci postaju zahtevniji. Nemojte da strahujete, već mu dajte prostora i vremena da prihvati drugačiju svakodnevnicu.

Obeležite polazak u prvi razred nekim svečanim ručkom. Nakon što ga odvedete na prvi čas, sačekajte ga da završi i odvedite ga u porodični provod. Dajte mu do znanja da ste ponosni na njega, kakav god bio prvog dana škole.

Iako Vaše dete ulazi u novu životnu etapu, nemojte mu zabraniti da se igra. Njemu su i dalje potrebne sve njegove omiljene igračke, lutke, automobili, slagalice. Objasnite mu da sada ima nove obaveze. Zajedno napravite plan aktivnosti koji mora uključiti vreme za izradu domaćih zadataka, ali i vreme za igru i opuštanje.

Ako se Vaše dete bavi određenim sportom, vodite računa da škola uvek bude na prvom mestu. Uz dobru organizaciju, moguće je postići sve. Nemojte preterivati sa vanškolskim aktivnostima, jer će dete biti umorno i preopterećeno.

Rutina je Vaš prijatelj. Ukoliko naučite dete da uvek u određeno vreme uči i radi domaće zadatke, vremenom će mu biti sve lakše i lakše. Ono će prihvatiti da postoji vreme za rad i vreme za igru. Na taj način ćete mu najbolje usaditi radne navike.

Podstičite dete da bude samostalno. U početku mu pomažite oko domaćih zadataka, ali ne tako što ćete ih Vi raditi umesto njega. Postoji mnogo roditelja kojima se ne sviđa trenutni dečiji rukopis, pa počinju da mu čine medveđu uslugu. Umesto toga, podstaknite ga na vežbanje. Trud se uvek isplati.

Ukoliko primetite da malo zaostaje za drugom decom, porazgovarajte sa učiteljem i školskim psihologom. Oni su upoznati sa njegovim radom, a imaju uvid i u svu drugu decu. Možda samo preterujete i zahtevate savršenstvo. Ukoliko ima potrebe, pomozite svom detetu da se izbori sa trenutnim preprekama.

Najvažnije je da pustite svoje dete. Neka izgradi svoj stil. Neće naučiti dok nekoliko puta ne pogreši. Setite se svog polaska u školu. Sigurno nije bilo sve idealno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor