sta-sam-naucila-od-svog-deteta

Šta sam naučila od svog deteta?

Koliko puta ste u životu čuli ili rekli sledeću rečenicu: „Ma šta ti znaš, još uvek si dete!“ Dete i te kako zna! Kada bismo malo više obraćali pažnju na ono što nam deca poručuju, bez obzira koliko mala bila, bili bismo mnogo zadovoljniji svojim životom.

Stanite. Udahnite duboko. Brojite do deset. Rešenje postoji. S’vremena na vreme poslušajte svoje dete. Čak i ta mala glavica Vas može naučiti nešto što do sad niste znali:

Haos je sasvim normalan deo života. Ko kaže da sve mora biti na svom mestu? Ko kaže da mora (i da uopšte može) u svakom trenutku sve biti blistavo i čisto? Ranije sam išla po kući i sklanjala svaku igračku na svoje mesto. Danas je ostavim tamo gde je. Zar nije lepše tako? I kome uopšte ona smeta?

Gde ja to žurim? Od kako sam postala mama, nisam stigla da uradim sve obaveze koje sam zacrtala u jednom danu. Uvek je bilo još nečega. I svakog dana sam padala s’nogu od umora. A opet, nisam bila zadovoljna. Uradite stvari koje baš morate. Sve ostalo će Vas sačekati i sutra.

Iako su nam deca uvek na prvom mestu, morate voditi računa i o sebi. Na taj način ćete biti zdraviji i odmorniji, a samim tim i bolji roditelji.

Strpljenje i upornost. Neke stvari se neće desiti samo zato što Vi jako želite da se one dese. Potrebno je mnogo vremena, truda i grešaka, kako biste nešto uspešno obavili. Zato, ne odustajte nakon prvog pokušaja. Probajte još jednom. Ako ne ide, stanite i razmislite. Setite se nekog drugog načina. Onda probajte drugi, treći…peti put.

Život čine sitnice. Život zaista može biti jako lep ako znate gde trebate da gledate. I svakog dana nam se desi mnogo lepih stvari. Važno je samo da ih ne stavljate u drugi plan i da znate da uživate u njima-sitnicama.

Dopustite sebi da budete dete. Igrajte se. Uživajte u travi, snegu, baricama… Ne obraćajte pažnju na čudne poglede prolaznika. Zaboravite svoje probleme i obaveze, barem na kratko. Utonite u svet igre i ulepšajte sebi dan.

Kad god stignete, razgovarajte sa svojim članovima porodice – partnerom i decom. Pitajte ih kako su proveli dan, kako su, da li im nekako možete pomoći… Zdrava i funkcionalna porodica je osnova svega. Ako živite u vedrom i nasmejanom domu, malo toga Vas može pomeriti sa mesta. Svaki problem deluje manje strašan kada znate da Vas kod kuće čekaju deca i partner, koji Vam pružaju ogromnu podršku u svemu.

Važno je da smo živi, zdravi i da lepo funkcionišemo. Sve ostalo je manje bitno. Jer kad nemate neki od nabrojanih faktora, svi ostali problemi Vam izgledaju tako sićušno i malo. Čak i kad rešite jedan problem, doći će drugi. Stvoriće se neka druga prepreka. To je život.

I najvažnija stvar koju Vas dete može naučiti jeste da se smejete. Svakog dana. Koliko god možete. Pričajte viceve, šale, golicajte se, prepričavajte dogodovštine Vašeg pijanog strica…Osmeh leči sve probleme.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor