moj-partner-je-lenj

Moj partner je lenj! Šta da uradim?

Ponekad se dogodi da je partner sušta suprotnost od Vas. Imate volje i energije za 30 sati na dan. Obavezama nikad kraja. Ali, čak i kada ih završite, želite da se igrate sa svojom decom, odete u šetnju ili u neku posetu. Međutim, Vaš partner nije takav. Kada dođe sa posla, ništa mu se ne radi. Ukoliko se to dešava samo ponekad – u redu je. Svako od nas može imati loš dan. Međutim, ukoliko se ta lenjost javlja iz dana u dan, porazgovarajte sa svojim partnerom.

Ravnomerna raspodela obaveza. I Vi biste voleli da odmarate i ne radite ništa. Ali, znate da će Vas taj isti posao sačekati i sutra. Zbog toga ga obavljate i ne bunite se. Ukoliko nemate pojma šta ćete pre, a Vaš partner leži i gleda tv program, razgovarajte sa njim. Nije u redu da sav teret padne na Vas. Nemojte napadati i svađati se. Objasnite partneru kako se osećate. Recite mu koliko ste umorni i koliko bi Vam značila njegova pomoć. Ukoliko podelite poslove, oboje imate vremena za odmor i opuštanje.

Ukoliko je Vaš partner inače dinamičan i vesele prirode, a u poslednje vreme se druži samo sa foteljom i televizorom, pitajte ga šta ga muči. Možda ima problema na poslu, muke o kojima Vam nije pričao, zdravstvenih tegoba na koje se nije žalio kako Vas ne bi zabrinuo… Možda se Vaš odnos drastično promenio, pa ne želi da učestvuje u zajedničkim aktivnostima i poslovima… Budite otvoreni i zreli. Porazgovarajte o problemima i pokušajte da ih rešite zajedno. Dve glave su pametnije od jedne.

Pre nego što krenete sa svađom i raspravom, probajte na drugačiji način. Nemojte raditi stvari umesto njega. Možda imate preveliku želju za kontrolom, pa partner ne želi da se meša, jer šta god uradi – ne valja. Razmislite o tome.

Odlaganje. Kada znamo da imamo mnogo obaveza i ne znamo koju ćemo pre, mrzi nas čak i da počnemo. Ali, u glavi nam je konstantan pritisak, a mi smo pod stresom. Sedenje Vam neće pomoći. Zasucite rukave i počnite.

Motivišite ga. Nemojte biti pesimista. Posmatrajte stvari sa vedrije strane. Pokušajte da uživate u onome što radite. Na primer, iako je pranje sudova veoma dosadno, pustite muziku i pevajte dok radite. Bićete raspoloženiji, a samim tim i produktivniji u svemu čega se dohvatite. Nemojte se raspravljati sa partnerom, već mu svojim primerom pokažite kako se to radi.

Organizacija. Pomozite svom partneru da se bolje organizuje. Ukoliko vidite da mu je to loša strana, predložite mu da odredi cilj i da ide ka njemu, jedan po jedan korak. Obično pokušavamo da uradimo sve odjednom. Tada nemamo ni volje, ni želje za bilo koju obavezu. Kada je podelimo u nekoliko faza, a između pravimo male pauze, biće nam mnogo lakše.

Nagradite ga. Recite mu da ćete svi zajedno otići na piće kada završite obaveze koje imate. Odredite ko će šta raditi, pa se bacite na posao. Nakon toga mu recite koliko Vam je značila njegova pomoć. Spremite se i uživajte sa celom porodicom.

Ukoliko primetite da nije u pitanju samo lenjost, već je Vaš partner ekstremno drugačiji u odnosu na ranije, potražite stručnu pomoć. Partner je možda depresivan. Simptomi mogu biti različiti. On može biti stalno neraspoložen, dugo spava ili ne može da spava, brine o svemu i svačemu, negativan je, niskog samopouzdanja, slabije jede… Najbolje poznajete svog partnera i sigurno ćete prepoznati šta je u pitanju. Ali, ne zaboravite da pitate i otvoreno razgovarate.

U krajnjem slučaju, Vaš partner može biti toliko lenj, da ste nezadovoljni odnosom već duži vremenski period. Potražite pomoć bračnog savetnika, pre nego što donesete neku veliku odluku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor