izlazite-li-na-sastanke

Izlazite li na sastanke?

„Hm…Sastanci? Pa nemamo više 20 godina. Bilo je toga ranije, ali sada smo u braku. Imamo decu, nemamo kad. Odavno smo mi prevazišli tu fazu. Imamo sreće ako se i sretnemo pre odlaska u krevet. Previše je posla. Umorni smo. Mrzi nas. Radije bismo pogledali neki film, dok smo u pidžami.“ Ovo su odgovori većine bračnih parova koje pitate da li i dalje izlaze na sastanke.

Složiću se. Nije isto kao kada ste se zabavljali. Imate toliko posla i obaveza oko kuće i dece, da ne znate šta ćete uraditi pre. Ako imate malu decu, srećni ste kada se naspavate. Kad malo porastu, čekate ih iz škole, radite domaće zadatke, vozite ih na treninge i utakmice. Ko još uopšte razmišlja o sastancima i bračnom partneru, zar ne?

Pazite se. Mnoge žene zanemare svog bračnog partnera kada dobiju decu. Isrpljene su. Rade punih osam sati, a onda dođu kući i čeka ih gomila veša, prljavih sudova, kuvanje, pranje, peglanje… Na svaka dva minuta, čuje se i ono čuveno: „Mamaaaa!“

I posle deset godina braka, više nemate o čemu da pričate, osim o deci i novcu. Polako, ali sigurno, postajete stranci koji žive pod istim krovom. Sigurno ne želite da Vam se ovo desi. Odnos sa partnerom se menja. Niste više u fazi zaljubljenosti. Učestalost seksualnih odnosa opada. Imate veliki broj obaveza. Ali, to ne znači da trebate u potpunosti zanemariti svog partnera. Nijedan brak nije opstao sam od sebe. Potrebno je mnogo strpljenja, razumevanja, pažnje, poštovanja, ljubavi i komunikacije. Zbog toga, uradite nešto. Osvežite svoj brak.

Jednom nedeljno izađite na sastanak. Neka Vam decu pričuvaju baka i deka. Oni će, ionako, leći da spavaju. Sredite se, našminkajte i obucite nešto lepo. Stavite omiljeni parfem. Videćete kako će Vam sve ovo prijati. Samopouzdanje će Vam skočiti do neba. Od Vas i Vašeg partnera zavisi gde ćete otići. To može biti neka večera u restoranu, piće u omiljenom kafiću, bioskop, pozorište ili samo romantična šetnja. Barem kratko nemojte biti roditelj. Zabranjene su sve teme koje se tiču novca, dece i posla. Razgovarajte o nečem drugom. Upoznajte se na nivou koji Vam je još uvek nepoznat. Možda ste pročitali neko zanimljivo istraživanje ili članak. Ma, imate milion tema.

Kada smo dugo u vezi ili braku, prestanemo da se trudimo. Čak prestanemo da razmenjujemo nežnosti. Partner zna da ga volite, zašto biste mu to pokazivali svakog dana? Greška. Nemojte misliti da se sve podrazumeva. Niko od Vas nije prorok. A čak i da jeste, veoma prija kada se neko trudi i pokazuje Vam osećanja. S’vremena na vreme. Ne trebate preterivati.

Kada se posle 20 godina braka partneri obrate bračnom savetniku, zbog nedostatka komunikacije i ogromnog nezadovoljstva, uglavnom dolazi do sledećeg scenarija: nemaju pojma šta njihov partner oseća, iako žive pod istim krovom i dele isti krevet. Uz pomoć stručnjaka napokon isplivaju sve te lepe emocije koje osećaju jedno prema drugom i koje su im verovatno i održale brak sve do sad. Ali, niko se nije potrudio da ih kaže ili pokaže, sve dok nisu došli na savetovanje. Zbog čega Vam je to potrebno?

Nemojte biti uvereni da se Vama tako nešto ne može dogoditi. Svaki brak je potrebno negovati. Svakog dana. Pa čak i kad imate puno posla i dece, nemojte zaboraviti da čuvate taj oslonac čitave porodice. A to je Vaš brak. Ako on ne bude funkcionisao, deca će to osetiti, Vi ćete biti nezadovoljni, a posao će trpeti. Ne zaboravite ono što je najvažnije. Izađite na sastanak i podsetite se svih onih lepih stvari u kojima uživate zajedno. Podsetite se, zbog čega ste izabrali svog partnera za ceo život. Ulažite u svoj brak i nemojte dozvoliti da se sruši zbog lenjosti. Izađite na sastanak sa svojim partnerom!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor