Kako razviti realistična očekivanja od roditeljstva

Iako se institucionalna podrška roditeljima tek zahuktava u našim većim gradovima, važno je da su stručnjaci prepoznali njenu potrebu. Niko nas ne uči kako da budemo dobri roditelji, iako je to jedan od najvažnijih životnih zadataka.

Buduće roditelje je važno upoznati sa svim sitnicama koje nose prvi, ali i kasniji dani roditeljstva. Važno je suočiti ih sa odgovornošću, koja nije nikad u životu bila ovoliko značajna. Roditelji se ne trebaju plašiti, već trebaju naučiti kako da se uhvate u koštac sa njom.

Pomaže kada se budućim roditeljima priča o svim poslovima vezanim za bebu i kuću, dužnostima koje imaju prema detetu, ali i partneru. Uz podizanje i vaspitanje dece, ide i ogroman napor, umor, nespavanje, briga, razna odricanja i ograničenja.

Buduće roditelje treba upoznati i sa svim mogućim promenama u bračnom odnosu. Roditelji se u potpunosti posvećuju detetu, te imaju mnogo manje vremena i energije da se posvete jedno drugom. Česta su pogoršana raspoloženja majke u prvim nedeljama nakon porođaja. Partner treba biti biti upoznat sa njim, kako bi znao adekvatno da reaguje i pruži podršku partnerki onda kada joj je najpotrebnija.

Važno je naći ravnotežu između svih životnih uloga. Iako u početku stanje izgleda totalno haotično, ovaj haos se vremenom smiruje i nalazi novo mesto među svim članovima porodice.

Buduće roditelje treba upoznati i sa svim mogućim vrstama pomoći koju pružaju kako državne, tako i privatne institucije. Oni moraju znati kome mogu da se obrate, šta pružaju određene institucije, udruženja, domovi zdravlja, koje je njihovo radno vreme, koje su dežurne službe, itd.

Takođe, roditelji moraju znati koja su hitna stanja, kako bi na vreme reagovali u nepredvidivim situacijama. Panika ne sme zauzeti mesto trezvenom i brzom razmišljanju.

Budući roditelji se trebaju upoznati i sa nekim važnim veštinama, kao što je dogovaranje sa partnerom. U prvim danima će biti razdražljivi, umorni, pospani… Sve je to normalno i parovima se tako trebaju i predstaviti ove privremene prepreke.

Roditelji se trebaju upoznati i sa svim rešenjima koja pruža država, u vidu materijalne pomoći. S’obzirom da mala deca rastu ogromnom brzinom, mnoge stvari se mogu i pozajmiti. Ne mora sve biti novo. Na taj način će se mnogo uštedeti.

Predrasude vezane za muško-ženske odnose treba saseći odmah u korenu. Muškarci podjednako dobro kao i žene mogu menjati pelene, hraniti dete, kupati ga, ići u šetnje… Raspodela obaveza i dogovor će smanjiti novonastalu tenziju.

Škole roditeljstva su nešto što je našem društvu zaista neophodno. Svakom od nas je u nekom momentu potrebna podrška. Postoje i telefonska savetovališta koja rade 24 časa dnevno i na kojima su zahvalne sve novopečene mame.

Prvi dani roditeljstva su zaista stresni. Osećaj bespomoćnosti i krivice su nepotrebni u tom momentu. Nemoguće je u potpunosti pripremiti buduće roditelje, ali je svaka pomoć i podrška svakako dobrodošla. Svi mi trebamo raditi na tome.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor