kako-smanjiti-roditeljski-stres

Kako smanjiti roditeljski stres?

Čim postanemo roditelji, neprestano razmišljamo o svom detetu. Uspavljujemo ga, hranimo, kupamo, šetamo, ljuljamo… Pokušavamo da ga naučimo svemu što znamo i što smatramo da je važno. Neprestano mu pružamo brigu, ljubav i pažnju.

Međutim, u čitavoj zbrci zaboravimo na nas same. Vodite računa o sebi i svom psihičkom i fizičkom zdravlju. Detetu ste potrebni zdravi i smireni. Nećete mu pomoći ako ne mislite na sebe. Neke stvari su zaista nepredvidive, ali na neke ipak možete uticati.

Hranite se zdravo. Nemojte preskakati obroke. Pijte puno tečnosti. Kad god Vam dete dopusti, odmorite se ili odspavajte.

Priuštite sebi pola sata lagane šetnje gde ćete biti sami sa svojim mislima. Dišite duboko. Opustite se. Slušajte muziku.

Kad god Vam je potrebno, tražite pomoć. Neka Vam uskoče roditelji, prijatelji, komšije. Nemate predstavu koliko ćete se bolje osećati nakon sat vremena sna.

Družite se. Nemojte u potpunosti promeniti navike. To što imate malu bebu, ne znači da morate promeniti apsolutno sve u dosadašnjem načinu života.

Podelite poslove. Nemojte deliti poslove na muške i ženske. Uradite ono što je u datom trenutku potrebno. Podelite ih u skladu sa mogućnostima i slobodnim vremenom.

Nemojte biti rob čiste i uredne kuće. Higijena je zaista važna, ali budite spremni na nered koji je normalan u kući u kojoj žive mala deca. Igračaka će biti svuda. Često ćete se saplesti o njih. Neke ćete zgaziti, druge slomiti. Čim pospremite jednu prostoriju, Vaše dete će ponovo napraviti nered u njoj već nakon desetak minuta. Budite spremni na to.

Sve ćete vremenom naučiti. Niko se nije naučen rodio, niti nas je bilo ko spremao za ovu najvažniju životnu ulogu. Vremenom ćete postati pravi ekspert u dojenju, presvlačenju, kupanju, smirivanju dečijeg plača. Dajte sebi vremena.

Negujte odnos sa partnerom. Kada Vam prinova dođe u dom, partnerski odnos se stavlja u drugi plan. Međutim, nemojte u potpunosti zaboraviti na njega. Razgovarajte o svim teškoćama i problemima. Pokušajte da organizujete vreme u kojem ćete uživati samo Vas dvoje.

Nemojte gomilati probleme. Oni neće nestati sami od sebe. Potrebno ih je rešavati razgovorom i kompromisima.

Obratite se stručnjaku za pomoć. Neke stvari možda nećete videti jasno i objektivno. Zbog toga Vam je potreban neko sa strane, ko je zadužen za pružanje podrške. Biće Vam lakše kada otkrijete uzrok problema i najbolji način za njegovo rešavanje.

Ponekad će Vam biti teško i naporno. Pokušajte da izgradite odnos u kojem će Vam partner biti podrška. Mnogo je lakše kada imate sa kim da popričate. Mnogo je lakše kada imate nekog ko će Vas malo zameniti. I ne brinite. Vremenom sve postaje lakše i većina problema koji se javljaju u procesu adaptacije su prolaznog tipa.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor