Zbog čega se javlja bračna nestabilnost?

Na početku braka je sve divno i bajno. Partneri se vole, slažu i privlače. Većina problema je lako rešiva. Međutim, posle određenog vremena nastaju mnoge prepreke koje mogu poremetiti bračnu stabilnost. Neki brakovi uspeju da reše probleme, dok se drugi završe razvodom. Šta sve može poremetiti bračnu idilu?

Smanjena ili potpuno odsutna privlačnost među partnerima. Fizička privlačnost među partnerima je najjača na samom početku. Ona vremenom počinje da bledi. Svakodnevnicu zamenjuju obaveze na svim poljima i briga oko dece. Seksualni život ostaje u drugom planu. Ukoliko je jednom od partnera seksualni život izuzetno važan, a drugom nije, može doći do bračne nestabilnosti. Ovakav redosled nije nužan. Zanemarivanje ili odsustvo seksualnog odnosa se može javiti i kao posledica nekih drugih problema koji utiču na brak.

Odloženo rešavanje ili odsutnost rešavanja problema. Svaki brak ima svoje uspone i padove. Sasvim je normalno da se dve osobe ne slažu u svemu. Ukoliko se javi problem, parovi trebaju sesti, razgovarati i pronaći rešenje ili kompromis. Međutim, parovi koji ne razgovaraju o problemima, već ih stavljaju pod tepih, narušavaju bračnu stabilnost. Vremenom se nezadovoljstvo nagomilava, do te mere da je nemoguće rešiti sve probleme odjednom. U toj fazi, parovi gube volju i želju za rešenjem, jer su dugo godina bili nezadovoljni, te se svako okreće nekom svom životu, bilo u braku ili van njega.

Profesionalna karijera. Želimo da budemo uspešni. Jurimo novac i ugled. Takav uspeh zahteva velike žrtve: provodimo mnogo vremena na poslu, seminarima, putovanjima… Provodimo veoma malo vremena sa svojim partnerom i decom. Drugi partner se oseća zapostavljeno i prebukiran je obavezama vezanim za kuću i brigu oko dece. Partneri počinju da žele različite stvari: uspešan partner još više moći i novca, a drugi partner želi više vremena sa suprugom i decom. I tako u krug. Ukoliko nema razumevanja i partneri ne nađu neku zlatnu sredinu, bračna stabilnost je ozbiljno narušena.

Novac. Finansijska situacija često dovodi do bračne nestabilnosti. Osim preteranog rasipanja ili štednje, neravnomerna zarada može dovesti do takmičenja među partnerima i nejednake raspodele moći, te se partneri u potpunosti odvoje jedan od drugog. U našoj zemlji, partneri imaju drugi problem: „Kako izdržati do 1. u mesecu?!“ Ogroman pritisak i nemaština dovode do stresa i čestih svađa.

Različita uverenja i vrednosti. Ukoliko partneri poseduju slična uverenja i vrednosti vezane za život i brak, brak može biti izuzetno kvalitetan, bez obzira na sve probleme i prepreke sa kojim se suočava. Ukoliko su dve osobe od samog početka potpuno različite i razmišljaju u dijametralno drugačijem pravcu, kvalitet njihovog braka će zavisiti od spoljašnje ravnoteže, odnosno neravnoteže. Dok nema većih prepreka, par će dobro funkcionisati. Čim naiđu problemi sa raznih strana, par može pući pod pritiskom. Što su osobe sličnije, odnosno sličnih razmišljanja i stavova, veća je verovatnoća da će brak opstati.

Godine bračnih partnera. Iskustvo i statistika pokazuje da se osobe koje su rano stupile u brak, češće razvode od onih koje su kasnije stupile u brak. Njihova bračna nestabilnost se može objasniti nezrelošću i neiskustvom za razne prepreke na koje mogu nailaziti. Isto tako, ukoliko je neka osoba suviše dugo živela sama, pa se samim tim navikla na lagodan život, u kojem nema mesta za drugu osobu, teže stupa u brak. Ukoliko se brak i dogodi, bračna nestabilnost postaje vidljiva na samom početku zbog sebičnosti i nezrelosti jedne strane.

Uzroci bračne nestabilnosti su brojni. Partneri je mogu pobediti jedino udruženim snagama, ljubavlju, nežnošću, razumevanjem, brigom, podrškom i svakodnevnim trudom. Bez ovih snaga, bitka je unapred uzgubljena.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor