Kako se ponašate kada vam je partner neraspoložen?

Mnogo toga utiče na način na koji se borimo sa problemima. Jedni počnu da rade po kući, jer ne mogu mirno da sede. Drugi ćute i ne progovaraju ni jednu reč. Treći su nervozni i svađaju se sa svima koji se nađu u njihovoj okolini. Temperament, karakter i naučeno ponašanje udruženo određuju naše reakcije u problematičnim situacijama.

Sigurno Vam je partner barem jednom došao neraspoložen kući. Uzrok može biti bilo koji. Možda ga je iznervirao nadređeni, posvađao se sa najboljim prijateljem ili ga pritiska stambeni kredit koji jedva isplaćujete. Naše reakcije na partnerovo raspoloženje variraju. Želimo da budemo uz njega i da mu pomognemo. Tu smo da ih čujemo, saslušamo, pružimo neki savet… Međutim, ponekad to nije dovoljno.

Muškarci i žene različito reaguju na probleme. Dok muškarci odmah traže rešenje i ne pomaže im ništa drugo, ženama je dovoljno i da ih neko sasluša. Naravno, sve zavisi od vrste problema sa kojim se susrećemo.

Volite svog partnera i brinete se za njega. Zbog toga pokušavate da učinite sve, kako biste mu pomogli. Međutim, šta god da pokušate, ne daje nikakve rezultate. Na kraju se čak i posvađate, a samo ste želeli da mu pomognete. Zbog čega je to tako?

Kad god želimo da utešimo neku blisku osobu, polazimo od naših osećanja. Tešimo na onaj način za koji smatramo da bi nama pomogao. Međutim, ako to nama pomaže, ne znači da će pomoći i nekoj drugoj osobi. Pogotovo ako je osoba suprotnog pola. Zbog toga, pokušajte neki drugačiji način. Kako biste pomogli, tu osobu morate dobro poznavati.

Ako Vam je partner povučen i ne želi nikog da čuje i vidi, a Vi uporno želite da ga izvučete iz kuće, jer smatrate da će ga neka žurka orospoložiti, probajte nešto drugo. Ostanite kod kuće zajedno sa njim. Pustite ga da sluša muziku, igra igrice ili leži u krevetu po čitav dan. S’vremena na vreme proverite da li mu je nešto potrebno. Ali, ako nije, nemojte se uvrediti i misliti da to ima veze sa Vama.

Ukoliko znate da se problem, u ovom trenutku ne može rešiti, oraspoložite Vašeg partnera stvarima koje voli. Možda je to neka knjiga ili igrica koju je dugo tražio. Priuštite mu nezaboravan vikend kako bi se malo odmorio od stresa na poslu. To ne mora biti ništa skupo. Možete otići i do nekog salaša i uživati u miru i tišini.

Ukoliko partner ne odreaguje onako oduševljeno kao što biste Vi želeli, nemojte se posvađati. Neka razumevanje, strpljenje i podrška budu Vaša jača strana. Barem u ovom trenutku. Kada Vi imate neki problem, partner sigurno pomaže Vama.

Pustite da vreme odradi svoje. U međuvremenu, budite tu. Ponekad je dovoljno da ne uradite ništa, osim toga. Kada Vaš partner bude spreman za razgovor, bićete prva osoba kojoj će se obratiti. Nemojte dodatno ugrožavati svoj odnos, forsiranjem stvari za koje nije ni vreme, ni mesto. Kada želite da pomognete, razmislite na koji način bi partner pomogao Vama. Taj način će mu, verovatno, najviše prijati.

Ukoliko je partner preterano nervozan zbog problema, pa se konstantno svađate, dajte mu do znanja da razumete da je u teškoj situaciji, ali mu to ne daje za pravo da se ponaša neprijatno prema Vama. Vi jeste tu za njega, ali to ne uključuje nezrelo ili, daleko bilo, agresivno ponašanje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor