Noćno mokrenje kod dece

Noćno mokrenje je veoma neugodno kako za samu decu, tako i za roditelje. Često se događa da se ništa ne preduzima povodom ovog problema, zbog toga što se roditelji srame i stide. Deca se, takođe, osećaju loše, jer ne mogu da prespavaju kod svojih drugara ili odu na raspust sa vršnjacima. Roditelji ih često kažnjavaju zbog umokravanja. Ukoliko Vaše dete ima ovaj problem, dobro se informišite i obavezno se obratite stručnjaku.

Pravilna dnevna i noćna kontrola sfinktera se uspostavlja u uzrastu od tri ili četiri godine. Nevoljno umokravanje, odnosno enureza može biti dnevna i noćna. Dnevna se javlja kada dete ne može da kontroliše mokrenje tokom dana, dok se noćna javlja tokom spavanja. Noćno mokrenje se deli na primarnu i sekundarnu. Pod primarnom enurezom se podrazumeva umokravanje u krevet ukoliko dete nikad i nije uspostavilo kontrolu sfinktera, dok se kod sekundarne enureze javlja period u kojem je dete imalo kontrolu sfinktera barem godinu dana.

Uzroci mogu biti različiti. Uzrok primarne enureze je, uglavnom, rezultat zakasnelog sazrevanja nervne kontrole mokraćne bešike. Uzroci sekundarne enureze su, uglavnom, stresogeni događaji kod kuće ili u školi.

Dete koje uveče mokri u krevet je poprilično osetljivo. Zbog toga ga ni u kom slučaju ne trebate kažnjavati. Ono to ne radi namerno i nije svesno trenutka kada se umokri u krevet. Ukoliko primetite da Vaše dete ima ovaj problem, obratite se stručnjaku koji će prvenstveno isključiti telesne uzroke. Što se pre javite za pomoć, to će se problem pre rešiti.

Kada govorimo o sekundarnoj enurezi, veoma je važno da se nakon isključenja telesnih uzroka, ispitaju i svi mogući psihički uzroci. To ne znači da sa Vašim detetom nešto nije u redu, već se vrlo verovatno mnogo toga događa u njegovom privatnom životu.

U ovom slučaju će psiholog razgovarati sa Vama i Vašim detetom. Ispitaće kakvo je stanje kod kuće. Da li imate određenih bračnih problema ili sukobe druge vrste, koje vaspitne metode koristite…Ne zaboravimo da deca ne umeju da izraze svoje emocije verbalno, ali će ih gotovo uvek pokazati na određeni način. Isto tako, ispituju se stavovi roditelja po pitanju umokravanja. Šta je ono što ste do sad probali i koje sve načine još možete primeniti…

Dete može imati i određene probleme u školi. To može biti i nešto što se Vama i ne čini toliko teškim ili strašnim, međutim, doživljaj deteta je u ovom slučaju presudan. Razgovarajte sa njim o tome.

Roditelji mogu da urade nekoliko stvari kako bi pomogli svom detetu. Pre svega, nemojte ga kažnjavati zbog umokravanja. Isto tako, nemojte pokazivati bilo koji oblik neodobravanja ili teskobe. Razgovarajte sa detetom i otkrijte šta ga muči. Pokušajte da uklonite sve moguće izvore stresa po dete. Budite dete tokom noći kako bi otišlo do toaleta, bez obzira koliko mu to naporno bilo. Pre nego što dete ode na spavanje, treba smanjiti unos tečnosti.

Ukoliko je slučaj noćnog umokravanja uporan, lekar može preporučiti i medikamente. Nikada ih nemojte davati detetu na Vašu ruku, već strogo pratite savete lekara.

Vaše dete nije jedino dete koje ima ovaj problem. Zbog toga ga nemojte kriviti. Umesto što ćete osuđivati svoje dete, probajte potpuno suprotan način: nagradite dete kada ima suvu noć. Možete napraviti tabelu u koju ćete beležiti dane u nedelji i zvezdicom ili stikerima označiti noći kada je dete suvo. Ovu metodu primenjujte zajedno. Može i dete ucrtati nešto što voli. Na kraju nedelje ga nagradite nečim, ako je ostalo suvo nekoliko noći. To ne mora biti neki skup poklon, već neka lepa reč i podrška, čokolada, odlazak na sladoled ili bilo šta drugo što predstavlja deo Vašeg porodičnog života.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor