Najčešće predrasude vezane za brak

Poznati smo kao društvo sa velikim brojem predrasuda i tabu tema. O nekim stvarima ne volimo i ne želimo naglas govoriti. Štetno je što nas takve predrasude mogu ceo život pogrešno voditi. No, ipak biramo da ćutimo, jer : „Šta će selo reći?“

Evo nekoliko predrasuda vezane za brak. Neke Vam mogu izgledati čak i smešno, a zapravo znaju napraviti ogromnu štetu u razvoju pojedinca. Nisu navedene nekim pravilnim redosledom.

Velika i prava ljubav rešava sve probleme u braku. Netačno. Ljubav nije dovoljna. Brak je institucija koja je izuzetno složena. Zbog toga su nam potrebne i mnoge druge veštine, kao što su: kvalitetna komunikacija, sposobnost slušanja, razumevanje, prihvatanje različitosti, postizanje kompromisa, mogućnost praštanja…

Trudnoća podrazumeva stupanje u brak. Netačno. Osobe koje su se našle u ovakvoj situaciji moraju sesti i razgovarati. Odluka se mora doneti zajedničkim snagama. Naročito zbog još jednog novog člana. Ukoliko se dvoje ljudi ne voli, mogu narušiti pravilan psihički razvoj deteta.

Dete će spasiti brak koji je u krizi. Netačno. Sa rođenjem deteta počinju novi razvojni problemi. Brak obično biva još teži. Ukoliko supružnici ne žele da rešavaju svoje probleme, niko drugi im ne može u tome pomoći.

Brak će promeniti mog partnera u pravcu u kojem ja to želim. Netačno. Brak sam po sebi ne menja nikog. Menjaju nas nove situacije, iskustva, zadaci i teškoće pred kojima se nalazimo. Zato, ako smatrate da ćete promeniti svog partnera samo zato što ste se venčali, grešite.

Problemi će nestati sami od sebe. Netačno. Nijedan problem ne nestaje sam od sebe. Sasvim je prirodno da, povremeno, nailazite na različite prepreke. Potrebno je da im se suprotstavite. Nemojte ih stavljati pod tepih, jer će se gomilati, a Vi ćete stići do tačke kada nećete moći da funkcionšete zbog njih. Sednite i pričajte. To je jedini način.

Ako ćutim i trpim, ne mogu nikog povrediti osim sebe. Netačno. Osoba sa kojom živite i provodite toliko vremena, prepoznaje ukoliko ste nesrećni i nezadovoljni. Osim toga, Vaša deca veoma lako mogu prepoznati Vaše nezadovoljstvo, bez obzira koliko mala bila.

Seks rešava svaki problem. Seksualni odnosi su veoma važni u svakom braku. No, to ne znači da ćete njime rešiti svoje probleme. Možete ih samo odložiti za kasnije.

Poznato je da svi mi želimo da koračamo utabanim stazama. Uglavnom idemo onim putem koji nam je lakši. To ne znači da je put ispravan. Neke odluke donose ogromna odricanja. Ali, kasnije nam bude bolje.

Zato, okanite se babskih priča i uzmite stvar u svoje ruke. Potrudite se oko onoga što želite. Niko to neće učiniti umesto Vas. Iako je teško priznati svoje greške, počnite od njih i recite to čuveno: „Izvini.“ Možda nije mnogo, ali je početak. Započnite promenu i videćete koliko će Vam biti lakše.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor