Sve za ljubav!

Ukoliko često izgovarate ovu rečenicu, sigurno ste romantični tip koji je zaljubljen u ljubav i obožava sveće, cveće i laganu muziku. Smatrate da ljubav može promeniti i najgore biće na ovom svetu i od njega stvoriti mekušca. Ovo zaista zvuči lepo i slatko, ali da li je i realno?

Često se sa osmehom setim jednog svog prijatelja. Dok smo bili zajedno u svadbi zajedničke prijateljice, moja ćerkica od nepune tri godine je tokom čina venčanja počela da peva rođendansku pesmicu: „Danas nam je divan dan.“ On se nasmejao i rekao: „Danas divan dan, a od sutra brak.“

Naravno da trebamo ulagati u ljubav. Međutim, uverite se da niste jedina strana koja ulaže. Obe strane moraju konstantno pružati svoj maksimum. Ljubav vremenom menja svoje oblike. U početku ste zaljubljeni i stalno razmišljate o svom partneru, a kasnije Vam je partner i supružnik, i najbolji prijatelj, i rame za plakanje, i vetar u leđa. Ljubav ne bude tako intenzivna i strasna kao na početku, ali poprimi neku novu dimnziju dubine i jačine.

U ljubavi ne smete izgubiti sebe. Jeste da većinu Vašeg vremena čini „mi“, ali ne smete izgubiti ono „ja“. Vi i dalje trebate imati stvari koje volite i hobi kojim se bavite. Sasvim je u redu da se ne slažete u svemu sa svojim partnerom, ali je zdravo da to i iznesete na pravilan način. Ukoliko klimate glavom za svaki partnerov predlog, to ne znači da se beskrajno volite, već da nemate svoj stav ili ne želite da ga iznesete. A to je već problematično. Ljubav je kada umete da budete različiti, a ipak ostajete zajedno i uživate u tome.

Ukoliko prestanete da iznosite svoje mišljenje, Vaš partner može početi manje da Vas ceni. On postaje dominantan i više i ne pita za Vaše mišljenje, jer se nekako podrazumeva da će biti po njegovom ili njenom. Ukoliko želite da stalno bude po Vašem, onda to možete i sami, bez partnera.

Važno je da želite da pružite sve što je potrebno kako bi se ljubav održala, ali u tome nikako ne smete biti sami. Vaš partner to isto mora činiti. Možda će to izneti na drugačiji način od Vašeg i možda to neće biti one stvari u kojima ste Vi dobri, već one u kojima je on dobar, ali Vi morate prepoznati taj trud u svakom trenutku.

Uspešni bračni parovi se nekako dopunjuju. Ako je žena loša u nečemu, muškarac je u tome dobar. I obrnuto. I kad malo bolje pogledate, zaista čine jednu celinu sastavljenu iz dva dela. Ali, to ne mora da znači da je u svakom trenutku sve idealno. Oni isto nailaze na prepreke i imaju probleme. Ali, zajedno uvek pronađu način da iz tih problema isplivaju. Zajedno. Ne povređujući jedno drugo.

Međutim ukoliko se u nekom odnosu većinu vremena osećate loše i izgubite sebe kako biste održali ljubav, onda stanite i zapitajte se zbog čega je to tako. Razmislite da li stvarno volite osobu pored koje ste ili se plašite da budete sami? Ili ste finansijski zavisni od partnera? Ostajete u braku zbog dece? Ili Vam se prosto sviđa ideja da volite i budete sa nekim?

Sve za ljubav je pomalo opasan izraz. Ljubav je složena i ponekad uključuje i negativne emocije kao što su zabrinutost, ljutnja, tuga, ali je većinu vremena čine lepe i pozitivne emocije. Ja bih uspešan brak i ljubav definisala kao zajedničku sposobnost da rastete i menjate se zajedno. Ne ometate onog drugog, već bivate bolje osobe zbog odnosa u koji ulažete.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor