„Hajka“ na očeve

Poslednjih godina objavljuje se mnogo tekstova koji govore o savršenim mamama. One postižu sve: bave se decom, odlaze na posao, kuvaju, spremaju, odlaze u salone lepote, izgledaju barem deset godina mlađe, svakodnevno vežbaju… Prikazuju se kao žrtve savremenog užurbanog sveta.

Očevi imaju neku drugu etiketu: po ceo dan rade. Zarađuju novac kako bi žena i deca uživali, ali nemaju vremena za svoju porodicu. Bave se svojom decom, ali kada govorimo o vremenu – u pitanju su minuti. Nedavno sam pročitala zanimljiv članak čiji autor tvrdi da se očevi posvećuju deci 11 minuta na dan. Ne znam koliko je ispitanika bilo obuhvaćeno i da li je urađena studija i za majke.

„Hajka“ na očeve i dalje traje. Iako se poslednjih godina stvari zaista menjaju. Sve je više očeva na igralištu, šetalištu i parku sa svojom decom. Pitam se ko čuva tu decu dok su žene na manikiru, pedikiru i depilaciji?

Ja sam mama, psiholog i psihoterapeut. I ceo svoj dan provodim sa svojim detetom. Nije tačno da se očevi bave svojim detetom 11 minuta dnevno. Čak su posvećeniji nego ikad do sad. I to ne govorim samo iz svog iskustva. Uloge i obaveze su se promenile. Ono što postaje trend, jeste da se roditelji uopšte ne bave svojom decom.

Videćete igrališta koja su puna dece, a roditelji sede u obližnjem kafiću, ispijaju kafu, pričaju telefonom i opuštaju se. Nemojte me pogrešno shvatiti. Roditeljima je s’vremena na vreme zaista potreban odmor, kako bi napunili baterije i bili još bolji roditelji.

Ali, postoje roditelji koji uopšte ne obraćaju pažnju na svoju decu. Ono ludi po igralištu, lomi i otima, dok njegova mama opušteno sedi i ispija kafu. A mi ostali učimo svoju decu da treba pomagati i deliti sa drugima. Ispadamo prave budale, zar ne? Ne učimo ih da se odbrane od ovakve dece, jer smatramo da je prirodna potreba i nagon svakog roditelja vođenje računa o detetu.

Zato, nema potrebe da „pljujemo“ tate koji provode malo vremena sa svojom decom. Takvih sigurno ima, ali, oduvek ih je i bilo. Trebamo razmisliti o tom novom trendu, u kojem se ne obraća pažnja na decu. Oni su po ceo dan u vrtićima, a posle ih čuvaju deke i bake, jer roditelji trebaju da se odmore. Kako će savršena mama stići da svrati i do salona i do teretane? A kriv će uvek biti sistem!

Roditelji, bavite se svojom decom! Niko to neće učiniti umesto Vas! Ne možete nadoknaditi propušteno vreme! Kad se budete setili da im trebate, oni će već biti odrasli i neće Vas tražiti! Ali, biće odrasle osobe koje su naučene potpuno pogrešnim vrednostima! Kao i Vi, juriće novac! Radiće po ceo dan! Drugačije neće moći da isfinansiraju sve nepotrebne stvari koje nas danas okružuju!

Ostavite tate na miru! Počnite sa promenom kod sebe! Počnimo da se bavimo stvarima koje su zaista važne. Izborimo se za slobodno vreme! Ali, ne da bismo mogli da kafenišete sa najboljom prijateljicom, već da bismo mogli da se posvetimo pravilnom vaspitanju dece!

Tek tada će se smanjiti agresivnost i vršnjačko nasilje u školi. Ukoliko im se posvetimo na kvalitetan način, oni neće imati toliku potrebu za novom tehnologijom. Vi ste roditelji. Vi ste ti koji određuju pravila. Važno je da se snalaze na komjuteru, ali umerenost je ključ. Ne moraju biti sati u pitanju. Dovoljno je i pola sata dnevno. A sav ostatak slobodnog vremena neka bude posvećen porodici i njenom kvalitetu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor