Koliko često kritikujete svog bračnog partnera?

Svi mi, povremeno, napravimo neku grešku vezanu za bračni odnos. Ponekad budemo tvrdoglavi, detinjasti, nezreli, nemamo dovoljno strpljenja, kažemo ono što ne misimo ili nenamerno povredimo svog životnog saputnika. Ukoliko se ove greške retko javljaju, nemamo potrebu za brigom, jer idealni partneri i savršen brak ne postoje. Međutim, ukoliko se ovakav način komunikacije i ponašanja javlja skoro svakodnevno, negde ste uveliko pogrešili.

Često kritikovanje bračnog partnera može biti znak prevelike potrebe za kontrolom. Želimo da se sve uradi onako kako smo mi zamislili. Ukoliko partner nešto uradi na svoj način, počinjemo sa paljbom: „To ništa ne valja! Lepo sam ti rekla kako to da uradiš! Zar si toliko nesposoban?!“ Ovakva kritika je ogroman napad na partnerovu ličnost! Prepoznaje se i u izrazu lica i povišenom tonu glasa. Ukoliko razgovarate sa partnerom na ovaj način, izražavate svoju dominantnu prirodu. Bračni odnos treba biti ravnopravan! Vi niste ni roditelj, ni šef svom partneru i on ne treba da Vas sluša. Svaka odluka i akcija treba biti stvar zajedničkog dogovora.

Često kritikovanje partnera izaziva osećanje srama, stida, povređenosti i omalovaženosti. Bračnom partneru drastično opada samopouzdanje i počinje da misli kako ništa ne radi kako valja. Kritikovan partner se povlači ili počinje da se brani. Ni jedna ni druga reakcija ne dovode do rešenja problema.

Šta god da radite, važno je uzajamno poštovanje. Uzmite u obzir partnerova osećanja, obaveze i mogućnosti. Ukoliko želite da kažete svom partneru da je pogrešio, to možete uraditi na mnogo primereniji način, kojim ga nećete povrediti. Budite smireni i staloženi. Recimo, želite da podelite obaveze po kući. Umesto da kažete: „Ti ništa ne radiš! Sve ja radim! Ne želiš da mi pomogneš!“, možete reći: „Mnogo sam umorna ovih dana. Da li možeš da mi pomogneš sa obavezama, pa da zajedno odmaramo?“ Retko ko će Vas odbiti, ako pitanje postavite na ovakav način.

Iza čestih kritika se može kriti i prezir. Vaš partner se može truditi iz petnih žila, međutim, Vama ni to nije dovoljno. Ne zato što je to Vaša realnost, već zato što smatrate da Vaš partner nije vredan Vaše pažnje, prestali ste da ga volite ili da gajite bilo kakva pozitivna osećanja prema njemu. Vaš brak je toliko loš, da više ne možete da se setite ni jedne lepe karakteristike svog partnera. Ukoliko se ovako osećate, crvena lampica se odavno upalila. Ukoliko želite da spasite svoj brak ili barem pokušate, obavezno posetite bračnog savetnika.

Ukoliko se nalazite u ovoj fazi prezasićenost i inat prema partneru Vas obuzimaju svakog dana. Živite kao stranci pod istim krovom. Udaljili ste se jedno od drugog i sve ste bliži finalnoj opciji – razvodu!

Kako ne biste postali još jedan par koji se razveo, potrudite se na vreme! Vaš partner Vam nije konkurencija, već saradnik. U njemu i zajedničkom odnosu trebate pronalaziti mir i snagu kada ste u bilo kakvom životnom stresu koji Vam oduzima energiju.

Vaš partner treba biti Vaša druga polovina. Pri tom ne mislim na ružičaste bajke koje imaju divan kraj: „I živeli su srećno do kraja života…“ Povremene svađe i dobronamerne i konstruktivne kritike Vam mogu poboljšati odnos. Bitan je način na koji ćete ih saopštiti. Razvijajte se zajedno sa Vašim partnerom. Ako shvatite da nešto smeta Vašem odnosu, poradite na tome. Prihvatite da Vaš partner nikad neće biti savršen. Ali, nećete ni Vi.

Nemojte posmatrati svet negativnim očima. Ukoliko to činite, svaka prepreka će Vam biti nepremostiva i teška. I ubrzo ćete odustati od svog cilja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor