Koliko su igračke važne za razvoj deteta?

Svaki put kada kupujete igračku morate voditi računa da one budu bezbedne i da odgovaraju uzrastu Vašeg mališana. Ukoliko detetu od godinu dana kupite igračku koja je namenjena uzrastu od tri godine, postoji ogromna mogućnost da se njome neće igrati ili, u najgorem slučaju, razviti averziju prema nečemu što stalno forsirate.

Budite praktični. Dok Vam je dete malo, uzimajte igračke koje možete lako održavati. U najranijem uzrastu igračke su stalno u dečijim ustima, te se mogu isprljati pljuvačkom, ostacima hrane i prljavim rukama. Zbog toga, kupite gumene igračke koje možete lako oprati ručno ili plišane koje možete ubaciti u mašinu za pranje veša. Deca ih često koriste kada se uspavljuju ili im je potrebna bilo kakva uteha ili sigurnost.

Dete je po prirodi veoma radoznalo. Igračke raznolikih boja će pospešiti njegovu maštu i kreativnost. Vodite računa da ne preterate. Dete ne treba biti zatrpano igračkama. Dovoljno je da ih ima samo nekoliko. Ukoliko imate problem sa prostorom i skladištenjem, jednom nedeljno možete menjati igračke. One koje ste skladištili, zamenite postojećim. Dete će se na taj način uželeti određenih igračaka, pa mu neće brzo dosaditi.

Vodite računa kada kupujete muzičke igračke. Muzika treba biti blaga i umirujuća. Ako nije prilagođena uzrastu, dete se veoma lako može uplašiti. U istom košu se nalaze i igračke koje prave neke nagle pokrete (recimo, kuče koje odjednom počne da skače, autić koji pravi kolutove, itd).

Kada dete prohoda možete mu kupiti igračke koje su vuku ili guraju. Na taj način će pospešiti hodanje, a biće mu i zabavno.

Nakon druge godine, možete početi sa slagalicama i puzlama koje su namenjene tom uzrastu. U ovom periodu dete je veštije. Želi nešto što će moći da sklapa i rasklapa. Njegova kreativnost dolazi do izražaja. Interesantne su i igračke koje oponašaju zanimanja odraslih, pa su devojčice često učiteljice, frizerke, doktorke, kuvarice, a dečaci majstori i automehaničari.

Nemojte zaboraviti knjige i slikovnice. Iz njih deca mnogo toga mogu naučiti. Bitno je da imaju puno boja, oblika, lepih crteža namenjenih određenom dečijem uzrastu. Čitajte im što više. Polako i strpljivo.

Važno je da se Vaše dete kreće i da bude u konstantnom pokretu. Zbog toga su lopte, obruči, bicikli i roleri nezaobilazan deo svakog detinjstva. Izmoriće se, biće na vazduhu i lepše će spavati (samim tim i Vi).

Pre polaska u školu, važno je da dete počne da se igra nekim društvenim igrama koja imaju određena pravila. Uče ih redu, strpljenju i disciplini.

Međutim, nemojte zaboraviti da je mnogo lepše igrati se u društvu. Vaše dete uvek treba imati omiljene igračke koje će mu biti pri ruci dok Vi kuvate ili radite bilo šta drugo po kući. Ali, igračke nisu zamena za interakciju sa drugom decom ili roditeljima.

Igračke su samo alat. Mnogo su važnije osobe kojima se dete igra i vreme koje mu posvećujete kao roditelji. Sigurno ste bili svedoci kada je najinteresantnija igračka bila ogromna prazna kutija. Vodite računa da svojoj deci kupujete kvalitetne igračke, ali je mnogo važnije od toga da mu kvalitetno posvetite vreme i pažnju.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor