Test profesionalne orijentacije

Odlazak kod psihologa ne bi trebao biti tabu tema. Osim što pomaže pri rešavanju različitih psihičkih problema, ovaj stručnjak može pomoći Vašem detetu prilikom odabira daljeg školovanja i zanimanja. Deca su često neodlučna. Mogu biti zainteresovana i za nekoliko zanimanja, ali se može desiti da u periodu puberteta ne budu zainteresovana ni za jedno. Svako od nas ima svojih vrlina i mana i svako od nas radi neku stvar bolje od svih ostalih. Potrebno je samo izmamiti ovu sposobnost na površinu.

Kako izgleda testiranje? Test profesionalne orijentacije se sastoji od različitih pitanja koja su vezana za određenu oblast rada. Odgovarate na svako pitanje. Na skali od jedan do pet iskazujete svoj stepen interesovanja za zadatu oblast rada, počev od „Nisam uopšte zainteresovan“ do „Veoma sam zainteresovan.“ Na internetu možete naići na različite testove vezane za profesionalnu orijentaciju. Međutim, dobra strana testiranja kod psihologa je ta što on razgovara sa Vama, odnosno Vašim detetom. Osim što će uraditi test profesionalne orijentacije, stručnjak će testirati i inteligenciju Vašeg deteta. Na osnovu tog testa se može veoma lako videti u kojim stvarima je Vaše dete dobro, a koje mu ne idu baš tako lako.

Psiholog ne sakuplja informacije samo na osnovu ova dva testa. Lični kontakt, susret i razgovor je nešto što može dati ogromnu količinu podataka. Ličnost pravi veliku razliku. Vaše dete može zanimati marketing i ono može imati nadprosečnu inteligenciju, ali ukoliko mu splet osobina ne dozvoljava da bude izuzetno društveno, pričljivo, otvoreno i visokog samopouzdanja, onda ono neće biti dobro u tom poslu. Zbog toga je od izuzetnog značaja da Vaše dete uradi i neki od testova ličnosti. Postoji ogromna razlika između onoga što želimo i onoga što možemo.

Osim zanimanja koja su nam interesantna, veoma je važno da pogledamo i drugu stranu medalje. Nije važno samo odabrati posao u kojem smo dobri, već i posao koji je tražen, posao koji ima budućnost i koji se može isplatiti posle određenog vremena. U našoj zemlji je to veoma teško. Zbog toga, kada se završe sva testiranja, psiholog i Vaše dete razgovaraju o svim mogućim opcijama vezanim za zaposlenje.

U većim gradovima se često organizuju seminari i radionice na ovu temu. Raspitajte se na vreme i posetite ih. Sigurno postoji mnogo zanimanja za koja uopšte niste čuli, a koja će zanimati Vaše dete. Mnoga od njih se mogu obavljati samo u inostranstvu, a postoje organizacije ili firme koje nude mogućnost finansiranja.

Zbog toga nemojte počinjati ovu istragu u poslednjem momentu. Vaše dete se mora pripremiti. Neki prijemni ispiti zahtevaju ozbiljnu i dugoročnu pripremu. Ukoliko ne volite ono što radite, možete se naći u ozbiljnom problemu. Ljudi odustaju i od velikih plata i napredovanja, ako sebe ne vide u tom poslu, jer im i najmanji angažman predstavlja stres.

Prevaziđite predrasude i posetite psihologa. Raspitajte se koje se usluge ovog tipa nude u Vašem gradu i kome se možete obratiti za pomoć. Za početak se raspitajte pri Kancelarijama za mlade ili domovima zdravlja koja imaju savetovališta za mlade. Ona Vas mogu uputiti na pravo mesto ili Vas mogu i testirati ukoliko imaju psihologa. Počnite već danas, jer se određenim zanimanjem možete baviti i čitavog života. Ne gubite vreme sa nečim u čemu se ne pronalazite.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor