Šta je gore po brak – sitne ili krupne stvari?

Svako od nas ima i mana i vrlina. Kada smo u braku, učimo kako da živimo sa onom drugom polovinom. U većini situacija za to imamo mnogo energije i strpljenja, ali ponekad nas određene mane našeg partnera izbacuju iz takta.

Svi parovi se ponekad posvađaju. Sve dok su u pitanju „sitne“ stvari – dobro je. Parovi se često svađaju oko novca, podele kućnih poslova, organizacije slobodnog vremena, vaspitanja dece… U krupne stvari se ubraja mnogo toga: nedostatak ljubavi, poštovanja i poverenja, prevara, nasilje…

Šta je gore po brak? Da li se brakovi raspadaju zbog sitnica koje preliju čašu ili tek kada se desi nešto veliko? Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Svi smo mi različiti. Razvijamo se sa različitim vrednostima i stavovima. Sačinjeni smo od različitih iskustava koja nas čine takvim kakvim jesmo. Čak i kad kažemo: „Ja nikad ne bih oprostio/la…“, nismo sigurni sve dok se ne nađemo u toj sitiaciji. Lako je stajati sa strane i komentarisati tuđe greške.

Istina je, zapravo, da sitnice ne postoje. Uzrok razvoda zaista mogu biti sitne stvari. Međutim, ko to meri? Osobi koja ima problem sa partnerom, one sigurno nisu sitnica. Često se desi da jedan od partnera trpi određeno neadekvatno ponašanje drugog. Ne želi da ulazi u raspravu, ne želi da kritikuje, ne sme da se suprotstavi… Takvi brakovi se mogu završiti na dva načina. Ili se ostaje u braku kojim nismo zadovoljni, ili nam posle dugo godina „pukne film“, skupljamo snage i ostavljamo partnera. I dok vraćamo film unazad, shvatamo da nikad nismo ni bili zadovoljni.

Isto tako, mnogi brakovi se završe zbog prevare jednog od partnera. To je veoma čest razlog razvoda. Ali, ima i brakova koji uspeju da prevaziđu ovako veliku prepreku. To se ne desi preko noći. Puno je tu razumevanja, kompromisa, odricanja, opraštanja… Žele da im deca odrastaju uz oba roditelja i vremenom uspeju nekako da izglade problem.

Svi smo mi drugačiji i svaki brak je različit. Zato, pažljivo birajte savete koje ćete poslušati. U problematičnim i kriznim vremenima ste sigurno dobijali razne savete svojih prijatelja, roditelja ili bilo koje druge osobe od poverenja. Gde biste bili kada biste ih sve poslušali?

Bez obzira kakvih problema imate u braku, poradite na dobroj staroj komunikaciji. Za sve postoji način. Pa čak i kada trebate da kažete neku ružnu vest, kritiku ili želite neku promenu. Ukoliko su oba partnera motivisana da rade na sebi, problema nema.

Ukoliko imate kvalitetan brak pun ljubavi, nemojte dozvoliti da neka sitnica preraste u veliku i krupnu stvar. Razmišljajte o tome na vreme. Negujte svoj odnos, jer to niko neće raditi umesto Vas. I prestanite da se poredite sa drugima. Samo Vi i Vaš partner znate šta želite i kakav brak, zapravo, imate. Samo Vi znate do kojih granica ste spremni da idete.

Ništa nije crno-belo. Život je u većini situacija u sivoj zoni. Uvek imamo i onih „za“ i „protiv“. Ukoliko imate velikih problema koje ne možete sami da rešite, obratite se stručnjaku. Bolje je da ga posetite na vreme, nego da čekate onaj jedan susret koji se obavlja kao deo rutine pred razvod.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor